Izetbegović za N1: Nakon što se formira vlast na državnom nivou, doći će do promjena i u KS

119
Foto: N1

Bakir Izetbegović, lider SDA večeras je gostovao na N1 televiziji u emisiji Pressing. Komentirao je političku situaciju u BiH, ali i dešavanja koja su u proteklom periodu uzdrmala bosanskohercegovačku javost. Naglasio je kako sve stavove koje je iznio večeras će zakucati na Kongresu koji se održava za dva dana.

Kazao je i kako sam NATO put i ANP je povod da se stane na loptu i kaže Dodiku dosta, i da to ne može više tako, kazao je Izetbegović.

“Mi smo već jednom zaustavili SNSD, SDA je to uradila i to zbog ponašanja prema povratnicima. To smo uradili 2014/15. HDZ je sve vrijeme teškao, da smo napravili grešku, da su oni u Banjaluci vlast. Ovaj put vjerovatno ne bi pristali na takvu stvar”.

Izetbegović je kazao da se “mora vjerovati vozaču koji već 29 godina vas doveze na cilj”.

“Nekada prikoči, nekada ubrza, ali stigne. Bio je momenat kad su se bošnjačke stranke ujedinile protiv SDA. To je čas kada se ne pritišće gas. Vrijeme je jednostavno, sad smo aktivirali međunarodnu zajednicu”.

U večerašnjoj emisiji dotakao se i saradnje sa HDZ-om.

“Što se tiče hemije, ima raznih spojeva, pozitivnih i negativnih. Mi smo prošli razne faze, onda sukoba, pa smo se vratili saradnji. Mi smo stari, sazreli partneri sa svim vrstama hemija, i pozitivnim i negativnim. Veže nas odgovornost, 55 posto Hrvata živi izmiješano sa Bošnjacima. Ne možemo mi dopustiti da etnički princip potpuno navlada građanski”, kazao je Izetbegović.

Na Dodikovu izjavu da nakon petog septembra ništa ne važi kazao je kako je u Dodik svom bahatom stilu tako to poručio.

„Dobro mu je išlo zadnjih par godina, globalni procesi su mu išli na ruku, u dobroj mjeri se umislio. Ja mislim da ne postoje trojica koja prave probleme, nego jedan pravi probleme već 10-15 godina. Ovaj drugi se nekad priključi, a treći, ja ili neko, ništa drugo ne traži osim da se postupa po Ustavu i zakonu. Nije red da se to izjednačava”, kazao je Izetbegović.

Kazao je kako ima direktne razgovore sa Dodikom, i da je on bio spreman da prihvati neke stvari i onda ga reakcije u RS poguraju da on u svom stilu to odbaci. Član 3 u Sporazumu koji je pokrenuo međunarodnu zajednicu koja se uspavala. Tim Sporazumom smo je uozbiljili i fokusirali problem na čovjeka koji radi.

“U jednom momentu BiH više nije bila na radaru međunarodne zajednice. Iskoristio se taj prostor, vakum. Dodjeli se Karadžiću odlikovanje, ne reaguje se. Izvrijeđa se visoki predstavnik, ne reaguje se. Sada dolazi momenat istine, da li će SAD i zemlje PIC-a dozvoliti da se ponovo na Balkanu napravi haos. Mislim da neće”, dodao je.

O NATO budućnost u BiH i Ivanićevoj izjavi da “veliki” odlučiti o tome kaže “Vjerovatno je Ivanić upravu. Uvijek se i volja velikih usmjerava odlučnošćču lokalnih ljudi. Ako mi nešto hoćemo i ne popustimo onako kako nismo popustili 92, 93 i 94 kada su nam uveli embargo. Preda mnom je Owens govorio mom ocu “Don’t dream dreams” da će doći do NATO udara pa smo ih dočekali”, istakao je lider SDA.

Izetbegović je komentirao i trenutnu Vladu KS i njihove poteze, ali i rezultate rada. Iako predstavnici međunarodne vlasti podržavaju trenutnu Vladu KS koja je formirana bez SDA, rekao je da je vlast u Kantonu Sarajevo za SDA “neki sedmi prioritet”.

Izetbegović ističe kako je budžet KS koji je veći od državnog napravila SDA i ostavila sadašnjoj Vladi. Kaže da sadašnja Vlada polako ispunjava svoju zadaću i da je ta vlast 11. jula dopustila da se dovede u pitanje genocid u Srebrenici. “Prave velike greške, namještaju svoje kadrove, vrijeme prolazi, a oni ništa ne rade, sem što su neke metle nosali i vozikali se”, a podršku stranih diplomata aktuelnoj vlasti u KS nazvao “čudnom stvari”.

„Proći će godina dana vladavine te vlasti. I podvući će se crta i vidjet će se da nisu ništa uradili, a sjeli su na takav budžet, koji smo im mi ostavili. Osim što su imenovali svoje kadrove, koji su tanki, osim što su uradili ovakvu stvar na kantonalnoj televiziji, gdje su uvrijedili do dna duše Srebreničane sa tim filmom, koji su prikazali. To nije ništa slučajno. Ispisuju ljudi svoju zadaću pa ćemo vidjeti gdje smo„ navodi Izetbegović.

Naglašava kako se neće formirati vlast na državnom nivou i federalnom nivou, a da se ne riješi Sarajevo. To je paket. Nakon što se formira vlast na državnom nivou doći će do promjena i u KS. Jer će se Radončić i Komšić umoriti od ove vlasti i ukoliko ne bude rezultata, tu neće moći ni stranci pomoći.

Izetbegović je govorio i o protekloj Povorci ponosa, kazao je kako homoseksualnost nije normalna, no nasilje nije rješenje.

“Nedopustivo je svako nasilje u odnosu na te ljude, nasilje je najgora stvar. Svako ima pravo da bude ono što jeste, ali mi smatramo da niko nema pravo propagirati, paradirati, predstavljati da je nešto normalno što nije normalno. Imamo pravo da branimo naš sistem vrijednosti”, kazao je Izetbegović.

Na pitanje da li će podržati zakon koji bi omogućio homoseksualnim parovima da usvajaju djecu, Izetbegović je kazao:

“Ja sam čovjek vjernik. Ja smatram da je Bog sveznajući. Apsolutan. Smatram da se ne može reći ‘Bog sve zna ali je ovdje malo pogriješio pa ćemo mi popraviti’. Za mene kao vjernika Bog je upravu, ono što piše u svetoj knjizi za mene je iznad zakona.”