Izvještaj HRW: Ljudska prava najugroženija u Kini

26
Godišnji izvještaj Human Rights Watch-a (HRW) o stanju ljudskih prava u svijetu 2020. trebao je biti objavljen u srijedu 15. januara u Klubu stranih dopisnika u Hongkongu, ali nakon što su kineske vlasti zabranile izvršnom direktoru ove organizacije, Kenthu Rothu ulazak u zemlju u nedelju 12. januara, izvještaj je prezentovan u utorak u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku.

“Kineska vlada izvodi snažni napad na globalni sistem odbrane ljudskih prava”, rekao je izvršni direktor Human Rights Watch-a, Keneth Roth, 14. januara u New Yorku.

Roth je dodao da su “decenije napredka koji je omogućio ljudima širom svijeta da slobodno govore, žive bez straha od zatvaranja i torture u opasnosti”.

Izvještaj, 30. po redu koji priređuje HRW, napisan je na 652 strane i obrađuje stanje ljudskih prava u gotovo 100 zemalja u proteklom periodu od kraja 2018. do mjeseca novembra 2019.

Od zemalja Zapadnog Balkana u izvještaju se spominju Hrvatska, Srbija, Kosovo i Bosna i Hercegovina. Međutim, u uvodniku Izvještaja naglašeno je da odsustvo neke zemlje ili problema iz izvještaja o stanju ljudskih prava za 2020. jednostavno odražava nedostatak osoblja ili resursa za HRW i da ne bi trebao biti shvaćen kao komentar koji određuje ili vrijednuje problem vezan za ljudska prava u nekoj zemlji.

Kina je centralna tema i uvodnog eseja u izvještaju koji je napisao izvršni director HRW-a Keneth Roth. Roth je svoj uvodnik naslovio ‘Globalna kineska prijetnja ljudskim pravima’ u kojem piše da je Peking od tehnologije napravio centralnu tačku svoje represije – kao masovno stredstvo uplitanja u privatnost ljudi.

U zvaničnoj izjavi pred objavljivanje izvještaja HRW je istaknuo da “neprijateljski raspoloženo okruženje prema ljudskim pravima pomaže napade kineske vlade. Rastući broj vlada koje su donedavno, makar donekle, radile na promovisanju ljudskih prava kroz svoju vanjsku politiku sada je dobile lidere, kakav je američki predsjednik Donald Trump, koji tome nisu skloni. Autokratski populisti koji stupaju na funkciju tako što demoniziraju manjine i zadržavaju vlast sklanjanjem nezavisnih novinara, sudija i aktivista, podpadaju u isti okvir međunarodnog zakona o ljudskim pravima koje kineska vlada podriva”.

Roth je na svom Twitter profilu napisao: “Ove godine (novi izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu) opisuje kako kineska vlada podriva međunarodni sistem ljudskih prava. Ali vlasti su me upravo spriječile da uđem u Hongkong, što ilustruje pogoršanje problema”.

Govoreći na dnevnom brifingu za novinare portparol ministarstva vanjskih poslova Kine Geng Šuang je rekao da je Human Rights Watch ohrabrio radikale u Hongkongu da “poduzmu nasilne i ekstremne akcije”.

“Oni su potakli akcije separatista u Hongkongu i najodgovorniji su za trenutni haos”, rekao je Geng kako je prenijela agencija Reuters u nedelju 12. januara.

Diskriminacija i netolerancija, tražitelji azila i interno raseljene osobe, odgovornost za ratne zločine, prava žena, sloboda medija, seksualna orijentacija i rodni identitet, loš odnos prema manjinama – su slabe tačke koje Izvjaštaj HRW ističe u svom osvrtu i ocjeni stanja ljudskih prava u zemljama Zapadnog Balkana.