Izvještaj State Departmenta: Rusija se miješala u izbore u BiH

31

U izvještaju američkog State Departmenta o ruskom sistemu dezinformiranja i propagande, između ostalog, tvrdi se da se Rusija miješala u izbore u Bosni i Hercegovini.

Izvještaj nazvan “Nositelji ruskog dezinformiranja i propagandni ekosistem (Pillars of Russia’s Disinformation and Propaganda Ecosystem)” je objavljen tokom ovog mjeseca. Sadržan je na više od 70 stranica, a između ostalog tretira utjecaj Rusije na Bosnu i Hercegovinu.

State Department je ukazao na organizaciju Katehon čije je sjedište u Moskvi. Nazvali su je “kvazi think-thank” organizacijom za koju tvrde da, kako su naveli, antizapadnjački djeluje objavljujući sadržaj na pet jezika. Kao nekoga ko sponzoriše rad ove organizacije istakli su i Konstantina Malofejeva kojeg su Sjedinjene Američke Države već sankcionisale.

“SAD su sankcionisale Malofejeva kao ‘jednog značajnog finansijera promocije ruskog separatizma na Krimu i separatističkih aktivnosti u istočnoj Ukrajini”, ukazali su.

Amerikanci su potcrtali da Katehon djeluje u cijeloj Evropi te da sebe predstavlja kao nekoga ko pruža nezavisne analitičke podatke.

Za Malofejeva tvrde da je svoju ulogu imao u Bosni i Hercegovini.

“Prema medijskim izvještajima Malofejev je navodno bio umiješan u aneksiji Krima, podržava separatističke snage u Donbasu, miješao se u izbore u Bosni i Hercegovni, te je imao učešće u akviziciji medija u Grčkoj, Bugarskoj i Srbiji. Navedene ciljeve Katehon promovira dezinformacijama i propagandom”, zaključili su u State Departmentu.

U izvještaju se podsjeća da je Malofejev umiješan u ruske aktivnosti kojima se pokušavalo onemogućiti članstvo Crne Gore u NATO savezu.