Izvoz namjenske industrije skoro 213 miliona KM

49

Izvoz namjenske industrije BiH prošle godine iznosio je 212,93 miliona KM, što je više za oko četiri posto u odnosu na 2018. godinu, izjavila je Srni direktor Sektora privrede Vanjskotrgovinske komore BiH Ognjenka Lalović.

Prema njenim riječima, najviše se izvozilo u Saudijsku Arabiju – 33,89 posto, Egipat 27,10, Afganistan 5,73, Tursku 4,54, te u Maroko 3,95 i Ujedinjene Arapske Emirate 3,04.

Lalovićeva je rekla da se kao i do sada najviše izvozi municija za vojno oružje, revolvere i pištolje, što čini 90 posto izvoznog programa, dok se preostalih 10 posto odnosi na dijelove za revolvere i pištolje, te artiljerijsko oružje.

– Izvoz cijele namjenske industrije BiH nosi manje od deset kompanija, što čini ove rezultate izuzetnim. Činjenica da su proizvodi namjenske industrije BiH plasirani u skoro 50 zemalja i na svim kontinentima, govori da je ova industrija u velikom stepenu izvozno orijentisana i da je svako tržište važno i interesantno – istakla je Lalovićeva.

Ona je naglasila da pored povećane potražnje na svjetskom tržištu, dobrim rezultatima ujedno su doprinijeli i poboljšani uslovi poslovanja na domaćem tržištu, kroz dobru saradnju nadležnih institucija sa privredom.

Za ozbiljnu modernizaciju i razvoj namjenske industrije BiH, prema njenim riječima, potrebne su investicije u istraživanje i razvoj, kao i stručni kadar koji je tehnološki opremljen.

Srna