Jasne poruke Merkel: Nema promjena granica na Balkanu!

54

Nema promjena granica na Zapadnom Balkanu, to se izgleda mora svaki put ponavljati, poručila je u ponedjeljak njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Denisom Zvizdićem.

Zvizdić danas boravi u zvaničnoj posjeti Berlinu, a nakon sastanka sa njemačkom kancelarkom obratili su se medijima.

Merkel je istakla da i dalje postoji “evropska perspektiva” za sve države Zapadnog Balkana.

“Mi smo vladu i pojedine odgovorne osobe ohrabrili da požure sa odgovorima na Upitnik. Očekujemo da će BiH brzo ativirati MAP. Što se tiče Izbornog zakona bitan je kompromis svih strana. Još je veći značaj izmjena krivičnog zakona i tu imamo pravnu prazninu. Mora se ojačati borba protiv korupcije, kriminala i terorizma”, ocijenila je kancelarka.

Dodala je da bi značaja ekonomski razvoj BiH doveo da smanjenja odlaska mladih i tu Njemačka ima veliku ulogu kako jedan od najznačajnijih partnera BiH.

Merkel je istakla značaj saradnje među zemljama Zapadnog Balkana.

“Sve ukupno gledajući saradnja na Zapadnom Balkanu se poboljšala. Ohrabrujemo da lideri zemalja ove regije što bliže sarađuju. Razgovarali smo i o migrantskoj krizi i uradit ćemo sve da pomognemo BiH u rješavanju ovog problema i zahvaljujemo se na humanom tretiranju migranata”, kazala je ona, objavila je N1.