Jedina u regionu: prof.dr. Halima Resić dobila visoko priznanje Međunarodnog udruženje nefrologa ISN

140

PRVA BH.NEFROLOGINJA KOJA ĆE PREDSJEDAVATI KONGRESOM BANTAO I MEDITERANSKIM KONGRESOM

Prof.dr.Halima Resić izabrana je za člana Komiteta za kontinuiranu medicinsku edukaciju i člana boarda Renal Sister Center, koju dodoijeljuje Međunarodno Udruženje Nefrologa (ISN). Ovo je prvi put da je neko iz regiona dobio ovako visoko priznaje, što ujedno predstavlja i veliki uspjeh nefrologije u Bosni i Hercegovini.

Članstvo u Komitetu stiče se dugogodišnjim zalaganjem za razvoj i unaprijeđenje nefrologije u određenoj državi ili regionu, a prof.dr.Resić isto je dobila nakon više od 40 godina rada u struci.

Prof.dr.Resić također je bila član u Naučnom odboru te predsjedavala jednom sesijom na nedavno održanom Evropskom kongresu nefrologa, u kojem je učešće uzelo preko 10.000 stručnjaka.

Prof.dr.Halima Resić obnaša funkciju predsjednice Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju BiH i predsjednice Donorske mreže BiH. Oba Udruženja aktivno rade na promotivnim kampanjama i edukacijama stanovništva o bitnosti preventivnih pregleda, ali i neprocjenjivom značaju doniranja organa.

U posljednjih nekoliko godina bilježi se porast bubrežnih bolesnika u Bosni i Hercegovini. S obzirom na probleme sa kojima se ovi bolesnici suočavaju, u smislu nedovoljno razvijenog programa transplantacije i  nepostojanja razvijene svijesti o doniranju organa kod građana, dijalizni centri  u našoj zemlji sve su opterećeniji usljed velikog priliva pacijenata.

 „Nažalost, građani u našoj zemlji nisu svjesni značaja preventivnih pregleda, ali i činjenice da svaki donirani organ znači jedan život. Tu više nije riječ samo o novoj prilici za život oboljelog, već o prilici za sreću i mir cijelih porodica.  S toga kroz edukativne škole i radionice, na kojima prisustvuju ljekari i medicinsko osoblje iz cijele BiH, ali i predstavnici Udruženja bolesnika nastojimo pojasniti koliki je značaj doniranja organa“ – ističe prof.dr.Halima Resić, predsjednica Udruženja i Donorske mreže.

Jedan od edukativnih događaja je i nedavno održana 14.Nefrološka škola na Jahorini, u kojoj su učešće uzeli nefrolozi iz cijele BiH, ali i susjedne Hrvatske. U okviru ovog naučnog skupa zaključeno je da broj bubrežnih bolesnika i onih kojima za preživljavanje treba zamjena bubrežne funkcije je sve veći, a troškovi previsoki i za izrazito razvijene zemlje. Primjera radi u Velikoj Britaniji ovi troškovi su viši nego troškovi karcinoma dojke, rektuma, pluća i kože zajedno.

„Iskustva iz svih zemalja sa uspješnom transplantacijskom medicinom ukazuju da je preduslov za uspjeh programa transplantacije da transplantacija bude nacionalni (državni) program, podržan od svih državnih institucija sa ministarstvima zdravstva na čelu. Smatramo da je neophodno da se napravi strateški plan aktivnosti (entitetska ministarstva zdravstva, transplantacijski centri) za naredni period od pet godina. Najviše sredstava treba usmjeriti u centre koji se već rutinski bave ovim vidom liječenja u cilju poboljšanja dijagnostičkih i terapijskih mogućnosti. Veliki dio tih sredstava već se troši za neka nekritična upućivanja parova za transplantaciju u inostranstvo radi dijagnostike i transplantacije i/ili posttransplantacijskog praćenja“ – istakli su učesnici Škole.

UNDTBiH smatra svojom obavezom da insistira na usmjerenoj edukaciji i subspecijalizacijama iz intenzivne medicine, nefropatologije, transplantacijske nefrologije i imunologije i transplantacijske hirurgije, uz pravovremeno osiguravanje dovoljnog broja liječnika za poslove vezane za transplantaciju organa i tkiva.

Obaveza nam je insistirati na usmjerenoj edukaciji medicinskih sestara i povećanju njihovog broja iz oblasti transplantacije organa i tkiva. Pred nama su bitni naučni događaji iz ove oblasti, prije svega 56.ERA-EDTA Kongres koji se održava u junu u Budimpešti. Najveći naučni događaj iz oblasti nefrologije održaće se u septembru u Makedoniji. Riječ je o 15 Kongresu BANTAO, koji okuplja najeminentnije stručnjake iz cijelog svijeta. Čast mi je da ću predsjedavati Kongresom BANTAO, kao i predstojećim Mediteranskim kongresom.Ovo je prvi put da nefrolog iz bosne i Hercegovine predsjedava ovako značajnim naučnim skupovima, z akoje možemo s pravom reći da su sami vrh u oblasti nefrologije. Također, u oktobru mjesecu bh.nefrolozi biće domaćini 5. Nefrološkog kongresa sa međunarodnim učešćem, koji se održava u Tuzli. Svojim radom i naučnim zalaganjem miu Udruženju činimo sve kako bismo svim oboljelim od bubrežnih bolesti omogućili što pristupačnije informacije i načinima prevencije i liječenja, kako bismo podstakli građane na doniranje organa i spašavanje mladih života, te u konačnici uticali na poboljšanje i unaprijeđenje zdravstva u našoj zemlji“ – izjavila je prof.dr.Resić.