Jedini kanton u FBiH koji bilježi rast broja osnovaca

37

Elvira Dilberović, federalna ministrica obrazovanja i nauke za N1 je potvrdila da je novih osnovaca sve manje skoro na cijelom području FBiH, izuzev Bosansko-podrinjskog Kantona koji je jedini koji bilježi porast.

Ona je poručila da je mnogo razloga što je đaka sve manje, te da je neophodno spriječiti ono što se dešava.

“Seljenje porodica iz ruralnih u urbane dijelove, područne škole su zatvorene. To je ozbiljan indikator – jer su ruralna područja važna. Izumijet će iseljavanjem stanovništva. Odliv stanovništva, trend iseljavanja ne samo ljudi sa završenim fakultetom, nego porodica. To su dva glavna indikatora“, izjavila je.

Sve informacije će biti predočene Vladi FBiH, te je kazala da se ovo mora ozbiljno shvatiti.

“Da se poduzmu mjere, da se ne dešava više odseljavanje, da se pobrinemo da djeci stvorimo adekvatne uvjete za školovanje, besplatne udžbenike. Da kažemo da dijete treba biti u fokusu nastavnog postupka, a ne da to bude samo floksula”, poručila je Dilberović za N1.

“Imamo informaciju da je u Bosnasko-podrinjskom Kantonu povećan broj osnovaca za 39. To je jedini plus, svuda je broj smanjen”, rekla je Dilberović za N1.

“To je kanton koji pokazuje privredni i ekonomski rast. Porodice ostaju. Mi imamo problem sa natalitetom, što je poziv da se odgovorni uhvate u koštac sa problemom koji je veliki”, poručila je.

Ona je poručila da “ne treba trpati stvari pod tepih” – nego je potrebno uložiti sredstva i za specijalno obrazovanje.

“Nastojali smo primijeniti modele iz EU. Opremili smo kabinete, omogućili izvjestan broj nastavnika, da se djeca osjećaju kao dio učionice, otkriti poteškoće”, rekla je, naglasivši potrebu da je neophodna sinergija nadležnih ministarstava i zavoda.

“Zaboravimo da imamo ličnu ulogu, mi smo svi tu zajedno da ovo riješimo”, kazala je.

Inače, danas je prvi dan školske godine 2018/2019. Blizu 30.000 prvačića širom BiH od danas polazi u školu. Ove godine u odnosu na prošle u klupe će sjesti 33 razreda manje.

Vezani članci

POZOVITE 17006 Taši nedostaje još 24.000 KM da ... Za malu Tamaru do ovog momenta prikupili smo oko 30.000 KM, a potrebno je oko 54.000 KM. Broj 17006 aktivan je za malu Tašu do kraja mjeseca pa ćemo z...
Efendić i Imamović o jačanju uloge lokalne samoupr... Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović danas je posjetio Općinu Novi Grad Sarajevo, gdje se sastao sa načelnikom Semirom Efendićem. Tom prilikom razgova...
Nevidljivi federalni ministar zdravstva: Vjekoslav... Znate li ko je Vjekoslav Mandić? To je Federalni ministar zdravstva kojeg u 4 godine mandata gotovo da nije bilo u javnosti. Uprkos činjenici da je Ur...
Prvi Dodikov susret sa novim ambasadorom SAD: Nels... Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Eric Nelson predao je akreditivno pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosn...