Jedini u BiH: KCUS nabavio aparat za terapijsku hipotermiju

38

Na Klinici za anesteziju i reanimaciju KCUS od početka ove godine do danas hospitalizirano je 356 pacijenata zbog teškog općeg stanja, potrebe za mehaničkom ventilacijom i stalnim monitoringom.

Prema riječima prim. dr. Amele Katice Mulalić, šefice Klinike za anesteziju i reanimaciju, zahvaljujući menadžmentu KCUS, nedavno je ova Klinika dobila aparat za terapijsku hipotermiju.

„To je aparat za kontrolisano snižavanje tjelesne temperature, što će pomoći u liječenju pacijenata sa srčanim i moždanim udarom. Zahvaljujući terapijskoj hipotermiji biće smanjen invaliditet kod pacijenata, a skratiće se vrijeme za liječenje i moguće komplikacije. Ovaj aparat posjeduje još Klinika za pedijatriju, a  KCUS jedini u Bosni i Hercegovini. Stalno napredujemo“, rekla je dr. Katica Mulalić.

Prošle godine je otvorena ambulanta za terapiju bola. Ambulanta je namijenjena za liječenje pacijenata koji pate od bilo koje vrste akutne ili hronične boli.

„ Dobili smo dodatni prostor i još nekoliko kreveta. Zahvaljujući podršci i razumijevanju menadžmenta nabavljena je neophodna oprema za uvođenje PCA metode. Riječ je o metodi kada bolesnik aktivno sudjeluje u kontroli analgezije i ublažavanju boli, koja omogućava da samostalno primi analgetik prema intenzitetu boli. Pacijentu se prepušta da sam odredi interval doziranja unutar određenih granica, a daje se doza koja odgovara stvarnim potrebama“, rekla je prim. dr. Katica Mulalić.

Gospodin Almir Čanković, stopostotni ratni vojni invalid iz Sarajeva ističe da je više od 20 godina pacijent KCUS, te je zahvalan na medicinskoj usluzi koja mu se svakodnevno pruža.

„Ovdje rade vrijedni i časni ljudi. Hvala profesorici Izetbegović i svim uposlenicima. Mjesecima sam trpio nesnosnu bol. Kada sam saznao da postoji ova ambulanta nisam mogao vjerovati. Sada mi je puno lakše jer mi ljekari pomažu“, rekao je Čanković.

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS je zadovoljna napretkom Klinike za anesteziju i reanimaciju.

„ U KCUS radi odličan medicinski tim stručnjaka. Imaju vrhunske rezultate u liječenju bolesnika. Na Odjelu intenzivne njege na kojem su smješteni hirurški i internistički pacijenti se sprovodi kompleksan intenzivni reanimacioni tretman. Uposlenici rade vrlo težak i odgovoran posao. Dokazali smo da uz kontinuirani rad i trud naši pacijenti mogu dobiti najbolju uslugu“, poručila je prof. dr. Izetbegović.

Vezani članci

IGK: Otvoreno pismo Mladenu Grujičiću, načelniku o... Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, akademik Emir Ramić uputio je otvoreno pismo načelniku općine Srebrenica Mladenu Grujičiću povodom...
Izvučena beživotna tijela dvojice rudara kod Srebr... Nakon više od 10 sati kopanja, izvučena su tijela dvojice rudara zatrpanih u odronu jame Braćan Rudnika "Boksit" na području Srebrenice, javlja Anadol...
Odron u rudniku u Srebrenici, zatrpana dva radnika Dvojica rudara zatrpana su u rudniku bokista kod Srebrenice u nesreći koja se desila danas oko 12 časova, javlja Srpskainfo. Portparol Policijske upra...
Granična policija BiH: Spriječeno krijumčarenje il... U okviru operativne akcije „Migrant 2019.“, pripadnici Jedinice granične policije Velika Kladuša, 22. marta 2019. godine, spriječili su krijumčarenje ...