Jerko Ivanković Lijanović i drugi oslobođeni optužbi za organizovani kriminal, utaju poreza i pranje novca

27

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je oslobađajuću drugostepenu presudu u slučaju Jerko Ivanković Lijanović i drugi svim prvostepeno optuženima, javlja Faktor.

Optužnica je teretila bivšeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i druge da su počinili krivična djela organizovani kriminal, utaja poreza i pranje novca:

Jerko Ivanković Lijanović – organizirani kriminal a u vezi s krivičnim djelom pranje novca; Slavo Ivanković Lijanović – organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom pranja novca; Milorad Bahilj – organizirani kriminal a u vezi s krivičnim djelom neplaćanje poreza i porezne utaje te u u vezi s krivotvorenjem ili uništavanjem poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava; Jozo Slišković – organizirani kriminal a u vezi s krivičnim djelom neplaćanje poreza i krivično djelo porezne utaje i krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava; Željko Mikulić – organizirani kriminal a u vezi s krivičnim djelom porezne utaje i krivično djelo pranje novca; Draženko Kvesić – organizirani kriminal a u vezi s krivičnim djelom porezne utaje i krivično djelo pranje novca; Mirjana Šakota – organizirani kriminal a u vezi s krivičnim djelom porezne te pranje novca; Mirko Galić – organizirani kriminal a u vezi s krivičnim djelom porezne utaje; Miroslav Čolak – organizirani kriminal a u vezi s krivičnim djelom pranje novca; Pravna osoba „Farmer“ d.o.o. Široki Brijeg – organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neplaćanje poreza; Pravna osoba „Farmko“ d.o.o. Široki Brijeg – organizirani kriminal u vezi s produženim krivičnim djelom porezne utaje i neplaćanje poreza i Pravna osoba „Optimum“ d.o.o. Široki Brijeg – organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom porezne utaje.

Jedanaest fizičkih lica i pet firmi bilo je obuhvaćeno optužnicom.Optužnica ih je teretila da su od 2007. do 2012. godine, djelovali kao povezana grupa, osnivali nove firme na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu, te nastavljali poslovanje, a stečene višemilijunske porezne dugove ostavljali na ranijim preduzećima.

Podsjećamo, prvostepenom presudom predviđene su kazne zatvora od skoro 53 godine, novčanim kaznama te oduzimanjem i povratom u budžet BiH skoro 14 miliona KM što je najveća presuda iz oblasti finansijskog kriminala.

Ta presuda ukinuta je u julu ove godine nakon čega je određena nova rasprava pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH koji ih je danas oslobodio svih optužbi.