Jesenska poslastica – pohovane jabuke

Preporučujemo

Pohovane jabuke mogu da se serviraju i uz dodatak kugle sladoleda od vanilije ili uz preliv sirupa od karamele. Za one koji vole tradicionalan ukus, preko njih pospite malo cimeta i šećera u prahu.

Za 4 osobe će vam biti potrebno:

- -

4 veće jabuke
100 gr. oštrog brašna
45 gr. mehkog brašna
1 jaje
225 ml jogurta
75 ml mlijeka
2 kašičice šećera
1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice mljevenog cimeta
prstohvat izrendanog muškatnog oraščića
prstohvat soli
ulje za prženje
šećer u prahu za dekorisanje

Oštro i mehko brašno pomiješajte, pa dodajte šećer, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić, so i dobro izmješajte.

Jogurtu dodajte mlijeko i razmućeno jaje i miješajte dok se ne sjedini. Nakon toga smjesu sipajte u brašno i nastavite da miješate dok ne dobijete homogenu smjesu. Poklopite i ostavite da odstoji oko 30 minuta.

Jabuke izrežite na kolutove ili kriške, kako više volite, pa ih prosušite papirnim ubrusom.

- -

Jedan, po jedan komad uvaljajte u smjesu i pržite ih u dobro zagrijanom ulju. Poredajte ih na papirni ubrus kako bi upio višak masnoće.

Pospite preko njih šećer u prahu, cimet ili dodajte kuglu sladoleda.

Najnovije

BiH ima najmanji postotak zaštićenih područja

Petodnevni naučno-istraživački kamp Blagaj koji će održavati od 25. do 29. aprila okupit će 30-ak studenata i studentica biologije...