Jezivi detalji razbojništva u Gornjem Vakufu: Odala tetku koju su pljačkaši ugušili jastukom

214
Foto: Nezavisne

Potvrđena je optužnica protiv Ahmeda Imamovića (22) iz Zenice, koja ga tereti da je sa dvojicom saučesnika opljačkao Almasu Bilkić (70) iz okoline Gornjeg Vakufa, koja je tokom tog razbojništva ugušena jastukom.

Optužnica protiv njega otkriva kako je skovan plan napada na staricu, ali i kako je ona hladnokrvno ubijena 11. marta prošle godine, oko 20 sati.

Navodi se da je pljačka izvedena po nagovoru Edite Ramić, kojoj je Bilkićeva tetka. Edita je, kako piše, otkrila Imamoviću i Nedžadu i Zikretu Sarajliću raspored prostorija kuće gdje je starica stanovala.

Otišla je i korak dalje te im rekla da starica živi sama, da pije lijekove, da prima njemačku penziju te da kod sebe ima najmanje 30.000 KM, ali im je otkrila i kada joj tetka ide na spavanje. Oni su odlučili da plan realizuju.

Imamović je, navodi se, sa dvojicom Sarajlića opel korsom otišao u naselje Gornja Mahala, gdje je starica živjela, i to s navučenim fantomkama s prorezima za oči, kao i rukavicama.

Imali su i ljepljivu traku, kao i šrafciger i pajser za provaljivanje, a zatim su provalili u Almasinu kuću, popeli se na sprat te u kuhinji zatekli Bilkićevu kako spava na kauču.

“Odmah su joj prišli i koristeći ljepljivu traku Sarajlići su joj svezali ruke na leđa, kao i noge, a istovremeno je Imamović uzeo jastuk, opkoračio Bilkićevu te joj jastuk stavio na potiljak, a zatim snažno pritiskao s obje ruke njeno tjeme”, navedeno je u optužnici.

Dodaje se da su bili svjesni da takvim pritiskanjem glave svezanu staricu, koja nije mogla da se brani, mogu ubiti, a ona se ugušila.

Kako se navodi, poslije toga su ispreturali prostorije u kući te pronašli oko 3.500 KM, dvije novčanice od po 100 američkih dolara, kao i 50 eura. Plijen im je bio i zlatni nakit, odnosno slomljeno zlato, naušnica, prstenje bez kamena.

“Zatim su pobjegli korsom, a ukradeni novac međusobno podijelili, dok je zlato Imamović prodao u Zenici za 700 KM, pa su i te pare zajednički koristili, nakon čega je, zajedno sa Sarajlićima, 19. marta iste godine pobjegao u Holandiju”, piše u optužnici.

Inače, već je podignuta optužnica i protiv obojice Sarajlića, ali i Ramićeve. Tom optužnicom Imamović nije bio obuhvaćen, jer je u to vrijeme bio u Holandiji. Postupajući tužilac je predložio produženje pritvora Imamoviću. Nije saopšteno gdje se nalazi preostalih troje optuženih.

Izvor: Nezavisne

Vezani članci

Vrh MUP-a RS lagao na presu: Ubistvo Davida Dragič... Piše: Slobodan VASKOVIĆ Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, direktor Policije Darko Ćulum i Darko Ilić, načelnik Uprave za organizov...
Sutra izricanje presude Sejfoviću i ostalima za pl... Na Kantonalnom sudu u Sarajevu sutra će biti izrečena presuda Amelu Sejfoviću i drugima zbog pljačke Raiffeisen banke na Ilidži iz koje su ukrali bliz...
SIPA nema novih informacija ni 3 godine poslije: Z... Prošlo je više od tri godine kako je u sarajevskom naselju Mojmilo ubijen sin ratnog komandanta Ramiza Salčina, Adnan Salčin. A zašto ubica još uvijek...
Almin Alić osuđen na 15 godina i 9 mjeseci zatvora... Kantonalni sud Tuzla donio je osuđujuću prvostepenu presudu za Almina Alića (27) iz Banovića i izrekao mu jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 g...