Još 47 porodilja dobilo novčanu podršku Općine Centar

8

U nastavku projekta dodjele jednokratnih novčanih pomoći porodiljama, danas je u Centru za zdravo starenje upriličena dodjela pomoći za 47 porodilja, stanovnica središnje sarajevske općine.

Riječ je o projektu Općine Centar koji se provodi od 2013. godine sa ciljem poboljšanja nataliteta na području te lokalne zajednice i šire te ujedno predstavlja finansijsku podršku porodicama za opremanje novorođenčadi. U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za jednokratne novčane pomoći porodiljama obezbijeđeno je 150.000 KM.

Tom prilikom su 22 porodilje koje su postale majke prvi put dobile po 200 KM, 19 porodilja po 300 KM za rođenje drugog djeteta, a njih šest po 400 KM po osnovu rođenja trećeg i svakog narednog djeteta.

Savjetnik načelnika Općine Centar Osmo Babić kazao je da je pomaganje porodiljama dugogodišnja praksa te općine, a djeci i njihovim roditeljima poželio je dobro zdravlje i sreću.

– Drago nam je da na svijet dolazi nova snaga, roditelje treba stimulisati i mi iz godine u godinu to pokušavamo. Voljeli bi da nas mladi ne napuštaju, da ostaju ovdje u našoj državi i budu zadovoljni – istakao je Babić.

Taj projekat je samo jedna u nizu mjera koje poduzima ta lokalna zajednica kako bi poboljšala natalitet. S obzirom na činjenicu da je u Bosni i Hercegovini u posljednjim godinama zabilježen pad nataliteta, središnja sarajevska Općina u 2017. godini započela je i s realizacijom pilot projekta i tako postala prva lokalna zajednica u FBiH koja sufinansira troškove vantjelesne oplodnje.