Još jedan uspjeh bh. scenaristice Elme Tataragić: Film “Šavovi” će biti prikazan na 69. Berlinaleu

71

Manjinska bosanskohercegovačka koprodukcija “Šavovi” u režiji Miroslava Terzića bit će prikazana u programu Panorama 69. Internacionalnog filmskog festivala Berlinale, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o filmu koji je nastao po scenariju Elme Tataragić, a bosanskohercegovački koproducenti filma su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred SCCA/Pro.ba.

Film “Šavovi” bavi se veoma aktuelnom temom u Srbiji, ali i cijelom regionu, a to je krađa novorođenčadi u porodilištima. Film prati priču žene koja je ubijeđena da je njen sin, za kojeg su joj doktori rekli da je preminuo poslije rođenja prije 17 godina, zapravo živ.

Glavnu ulogu u filmu tumači Snežana Bogdanović. Na filmu su reditelj Miroslav Terzić i scenaristica Elma Tataragić počeli sarađivati prije šest godina, a u međuvremenu film je podržao poznati program za scenariste Nipkow iz Berlina, te za samu produkciju Filmski centar Srbije, Hrvatski audio-vizualni centar, Slovenski filmski sklad te Fondacija za kinematografiju Sarajevo, navedeno je saopćenju Udruženja filmskih radnika BiH.

Film je odabran u zvaničnu sekciju Panorama berlinskog filmskog festivala koja svake godine donosi oko 40 najnovijih filmova iz cijelog svijeta. Ovaj program predstavlja eksplicitno drugačije, eksplicitno feminističko, eksplicitno političko – i istodobno nastoji razmišljati izvan ovih kategorija – uvijek u potrazi za novim, hrabrim, nekonvencionalnim i drugačijim u savremenoj kinematografiji. Program predstavlja mlade, uzbudljive talente iz cijelog svijeta, ali i otkriva najnovije radove renomiranih filmskih autora.