Jovanović: Promjene granica nisu dobre, ali Kosovo je poseban slučaj

37

Predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocijenio je da ideja promjene granica na Balkanu generalno nije dobra, ali da je Kosovo “specijalan slučaj” i da bi trebalo dozvoliti da se iznesu prijedlozi o kojima će racionalno da se razgovara.

“Generalno, promjena granica nije dobra. To je jedan od principa koji je osnov bezbjednosne politike. Međutim, hajde da dozvolimo mogućnost da pred nas izađu sa nekakvim racionalnim objašnjenjem pa da o tome razgovaramo”, rekao je Jovanović za podgoričku Pobjedu, prenosi Al Jazeera Balkans.

Dodao je i kako je Kosovo specijalni slučaj i da region treba da bude veći saveznik u rješenju kosovskog pitanja, jer i reperkusije po region sigurno postoje. Ipak, smatra, u regionu mora biti prihvaćeno da bez stabilne i mirne Srbije nema mira.

“Kad čitava regija bude shvatila da nema nacionalnog pitanja koje se može riješiti bez slaganja drugih država i nacija onda možemo govoriti o evropskom Balkanu”, ocijenio je Jovanović.

Po njegovim riječima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je “učvrstio poziciju” u odnosu na “onaj dio Srbije koji bi ostavio pitanje Kosova da još decenijama bude ključno za razvoj i za bilo koju vrstu napretka”.

“Ako stavimo sa strane za mene neprihvatljive stavove o značaju Miloševića i njegovoj liderskoj veličini, ne smijemo zaboraviti da je ipak ovo trenutak kada je i taj najtvrđi dio naše javnosti uvidio da jedino u dogovoru i miru možemo tražiti rješenje za Kosovo”, zaključio je Jovanović.