Jusko: Znamo gdje su okupljanja po kafićima u Sarajevu i reagirat ćemo odmah

167
Foto: Index.ba

Ministar MUP-a Kantona Sarajevo Ismir Jusko iznio je danas podatak da su u protekla 24 sata izvršene provjere 1.124 osobe koje su u samoizolaciji, te da 71 nije zatečena na adresi. Istakao je da je pad broja onih koji ne poštuju mjere zabrane, ali da raste broj onih koji krše policijski sat.

– U protekloj noći izdat je 51 prekršajni nalog, povećava se broj onih koji krše policijski sat. Svi koji po drugi put budu prekršili bit će privedeni u pritvorske jedinice, i kazna više neće biti 200 maraka, već mnogo veća. Također, imamo informacije o okupljanju većeg broja naših sugrađana u određenim kafićima i barovima, znamo koje su to lokacije i naravno da ćemo reagirati, jer su to neka nova žarišta – naglasio je Jusko.

Kada je riječ o izvođenju kućnih ljubimaca u vrijeme policijskog sata, što su veoma česti upiti građana, ministar MUP-a KS je kazao da su zatražili instrukciju od Federalnog štaba.

O smještanju osoba koje ne poštuju samoizolaciju u posebne objekte, pojasnio je da se trenutno traži adekvatna lokacija, da se razmatra nekoliko objekata, ali da neće govoriti koji su dok ne bude donesena konačna odluka.

– Imali smo veliki broj poziva oko izdavanja ličnih dokumenata. Pozvao sam saradnike i izdao instrukciju da sve šaltere vrate u puni kapacitet, i već od jučer radimo u punom kapacitetu – naveo je Jusko.

(Faktor)