Kako izbjeći trovanje hranom na visokim temperaturama?

12
U vrijeme visokih ljetnih temperatura zalogaj hamburgera ili umak koji je dugo bio otvoren mogu biti opasni za vaše zdravlje.

Evo kako možete zaštititi sebe i hranu i minimizirati rizik od trovanja.

Dobro operite ruke
Prije nego što krenete obrađivati hranu, dobro operite ruke toplom vodom i sapunom i pobrinite se da su daske za rezanje, cjedila i noževi koje namjeravate koristiti čisti.

Očistite povrće i voće
Nježno povrće poput malina i grožđa oprezno, ali temeljito operite u cjedilu, a povrće i voće čvršće teksture istrljajte rukama ispod mlaza tekuće vode.

Mislite unaprijed
Sprečavanje trovanja hranom počinje već u trgovini. Meso kupite posljednje i maknite ga s direktnog sunca dok se vozite kući. Meso, kod kuće ga odmah stavite u hladnjak kako se mikroorganizmi ne bi dalje razmnožavali.

Oprezno narežite hranu

Čak se i voće i povrće s nejestivom korom (primjerice dinja) treba dobro oprati prije rezanja jer kora može sadržavati bakterije koje se prenose na nož kada režete namirnicu.