Evo kako možete zaštititi sebe i hranu i minimizirati rizik od trovanja.
Dobro operite ruke
Prije nego što krenete obrađivati hranu, dobro operite ruke toplom vodom i sapunom i pobrinite se da su daske za rezanje, cjedila i noževi koje namjeravate koristiti čisti.
Očistite povrće i voće
Nježno povrće poput malina i grožđa oprezno, ali temeljito operite u cjedilu, a povrće i voće čvršće teksture istrljajte rukama ispod mlaza tekuće vode.
Mislite unaprijed
Sprečavanje trovanja hranom počinje već u trgovini. Meso kupite posljednje i maknite ga s direktnog sunca dok se vozite kući. Meso, kod kuće ga odmah stavite u hladnjak kako se mikroorganizmi ne bi dalje razmnožavali.
Oprezno narežite hranu
Čak se i voće i povrće s nejestivom korom (primjerice dinja) treba dobro oprati prije rezanja jer kora može sadržavati bakterije koje se prenose na nož kada režete namirnicu.