Kambodža nije kanta za smeće. 1600 tona plastičnog otpada vraćaju nazad u SAD i Kanadu.

18

U jugoistočnoj Aziji iz zapadnih zemalja stižu brojne isporuke plastičnog otpada, a sada azijske zemlje vraćaju nazad taj otpad.

Kambodža se pridružila skupini azijskih zemalja koje su odlučile vraćati nazad pošiljke plastičnog otpada koje su im poslale zapadne kompanije. Dužnosnici su najavili kako će Sjedinjenim Državama i Kanadi poslati natrag njihovih 1600 tona smeća.

Problemi su nastali  prošle godine kada je Kina zabranila uvoz stranih isporuka plastičnog otpada. Razvijene zemlje ostale su u problemima pokušavajući pronaći prikladne zemlje u koje bi poslale svoje smeće.

“Kambodža nije kanta za smeće“

“Kambodža nije kanta za smeće u koju strane zemlje mogu bacati svoj otpad. Dodatno, vlada se oštro protivi svakom pokušaju uvoza plastičnog otpada i ulja za reciklažu. U utorak u glavnoj jugozapadnoj luci Sihanoukville nađena su 83 kontejnera plastičnog otpada. Bili su označeni kao “proizvodi koji se mogu reciklirati” te nisu imali oznaku da sadrže plastični otpad”, rekao je Neth Pheaktra glasnogovornik Ministarstva okoliša.

Ovo je samo posljednji u nizu incidenata u globalnoj krizi rješavanja smeća, pri kojoj se iz zapadnih zemalja pokušava u jugoistočnu Aziju poslati električni otpad i plastika.