Kandidatura Njemačke za EURO 2024 u sjeni rasizma i podmićivanja: “Ujedinjeni novcem: korumpirani u centru Evrope”

14

Njemačka se uoči odluke Evropske fudbalske federacije (UEFA) o domaćinu EURO 2024 suočava sa pitanjima vezanim za rasizam, podmićivanje i rasprostranjene proteste.

Izvršni odmor UEFA-e u četvrtak će donijeti odluku o tome ko će biti domaćin EP 2024. godine. U aprilu ove godine zvaničnu kandidaturu dostavili su Fudbalski savez Turske (TFF) i Fudbalski savez Njemačke (DFB). Turska se nada da će po prvi put biti organizator EP, nakon četvrte uzastopne kandidature.

U petak UEFA je iznijela procjenu kandidatura Turske i Njemačke za EURO 2024.

Izvještaj uključuje informacije o stanju stadiona, ali i političkim, socijalnim i ekološkim aspektima, zajedno sa pitanjima koja se odnose na sigurnost, mobilnost, smještaj i trening kampove.

Prema izvještaju UEFA-e četiri od deset njemačkih gradova, koji su kandidovani, nisu članovi Evropske koalicije gradova protiv rasizma. Uz to Reinhard Grindel, predsjednik DFB-a suočava se sa optužbama za rasizam.

U julu je Mesut Ozil, njemački reprezentativac turskog porijekla, napustio državni tim, a kao razlog je naveo rasnu diskriminaciju. Ozil je, također, istakao da ga Grindel nije podržao kada je dobio poruke mržnje, prijeteće telefonske pozive i rasističke komentare na društvenim mrežama. Predsjednik DFB-a kasnije je priznao da nije dovoljno učinio da zaštiti Ozila.

Njemački navijači i dalje protestuju protiv kandidature za domaćinstvo EURO 2024. Na subotnjem meču između Augsburga i Werdera navijači su skandirali protiv kandidature.

Slično je bilo u Dresdenu, gdje su simpatizeri drugoligaša Dynama, istakli transparent sa natpisom: “Ne trebaju nam turniru sa eurima. Trebaju nam promjene“.

U petak su navijači Stuttgarta su istakli transparent: “Ujedinjeni novcem: korumpirani u centru Evrope“, čime su aludirali na slogan Njemačke kandidature: “Ujedinjeni fudbalom: zajedno u centru Evrope“.

Posljednjih godina DFB je bio upletene u afere povezane sa prevarama i rasizmom.

Njemački nedjeljnik “Der Spiegel“ je 2015. godine tvrdio da FS Njemačke platio 6,7 miliona eura kako bi dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2006.

Wolfgang Niersbach, tadašnji predsjednik DFB-a bio je prisiljen da podnese ostavku zbog navodnog podmićivanja, a Svjetska fudbalska federacija (FIFA) mu je zabranila da radi u fudbalu godinu dana.

Vezani članci

Damir Džumhur u četvrtfinalu ATP turnira u Rotterd... Damir Džumhur, najbolji bosanskohercegovački teniser, plasirao se u četvrtfinale ATP turnira u Rotterdamu (Holandija), javlja Anadolu Agency (AA). ...
Bogat program trećeg dana EYOF-a: Počinje takmičen... - Program trećeg dana takmičarskog programa Europskog omladinskog olimpijskog festivala - EYOF 2019 počet će u 8:30 sati u dvorani "Peki" na Palama pr...
VAR tehnologija na stadionima u BiH “možda z... VAR tehnologija od večerašnjih prvih utakmica osmine finala bit će u primjerni i u UEFA-inoj Ligi prvaka. Na ovaj potez čelni ljudi kontinentalne fudb...
Pun stadion ‘Asim Ferhatović Hase’: Sp... Spektakularnom ceremonijom na stadionu „Asim Ferhatović Hase“ večeras je počelo otvaranje 14. Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF). Pred...