Kanton Sarajevo: Adem Zolj novi premijer, izvjesno da će SDA mijenjati trojicu ministara

355

Na večerašnjoj sjednici Izvršnog odbora Kantonalnog odbora SDA Sarajevo bit će definitivno potvrđeno ime mandatara za sastav nove Vlade Kantona Sarajevo, odnosno novog premijera.

Iako se špekuliše sa imenima koja su i prije tri godine bila aktuelna kada se birao mandatar, Jasmin Bučo i Muharem Šabić, najizvjesnije je ipak da će to biti Adem Zolj, koji ima podršku vrha Stranke.

Prije dolaska na rukovodeće pozicije u JP Autoceste FBiH, Zolj je bio zaposlen u Opštini Novo Sarajevo na poziciji šefa Službe za komunalne poslove, a potom je šest godina obnašao funkciju direktora u Direkciji za puteve KS pri Ministarstvu saobraćaja.

Ministri iz SBB (Mario Nenadić, Zilha Ademaj, Mirvad Kurić i Amela Dautbegović) te BPS-ov Muharem Fišo ostat će, dok se u SDA razmatra mogućnost da trojica budu zamijenjena iako se o njihovim imenima javno ne govori.

Jučer je Skupština Kantona Sarajevo za 20 glasova za, 11 suzdržanih i 3 protiv smijenila Vladu koju je tri godine vodio Elmedin Konaković.

On će u narednih osam dana podnijeti ostavku. U skladu sa Zakonom o Vladi KS i Poslovnikom Skupštine KS slijedi procedura imenovanja novog mandatara, odnosno potvrđivanje nove Vlade u Skupštini.

Novu Vladu Kanton Sarajevo trebao bi dobiti najdalje u narednih mjesec dana.

(E.L.)

Vezani članci

VIDEO Konaković i pravda: Imam novca da preživim d... Elmedin Konaković, lider novog političkog subjekta Narod i pravda, za N1 je kazao da mu je politička ambicija da ponovo postane premijer Kantona Saraj...
Sastanak u Vladi KS: Premijer Zolj upoznat sa stav... U zgradi Vlade Kantona Sarajevo (KS) održan je sastanak predstavnika Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika i premijera ...
Vlada KS usvojila Godišnji plan provođenja program... Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na 122. redovnoj sjednici, na prijedlog Ministarstva privrede KS, usvojila Godišnji plan provođenja Programa razvoja ma...
Potpisan ugovor za izvođenje radova na izgradnji m... Ugovor za izvođenje radova na izgradnji mosta iznad željezničke pruge na devetoj transverzali, potpisali su danas u zgradi Općine Novi Grad Emir Hota,...