Kanton Sarajevo: postignut dogovor, u četvrtak se usvaja privremeno finansiranje

45
Prema prijedlogu Sporazuma koji je danas potpisan, predsjedavajuća Skupštine Danijela Kristić (NiP) zakazat će nastavak 18. i 19. sjednice za četvrtak. Dalje, po ovlaštenju predsjedavajuće, 18. i 19. sjednicu će voditi članica rukovodstva Skupštine KS Smiljana Viteškić.

Na navedenim sjednicama, prema sporazumu, izglasat će se potvrđivanje odluke kluba Bošnjaka o predstavniku u rukovodstvu Skupštine, zakazat će se sjednica na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi KS i to za 29. januar, izglasati odluke o privremenom finansiranju KS, Zavoda zdravstvenog osiguranja KS te Službe za zapošljavanje KS.

Nadalje, kaže se u sporazumu, 20. sjednicom koja će se održati 29. januara, a na kojoj će se zastupnici izjašnjavati o nepovjerenju Vladi KS, će predsjedavati ponovo Kristić i to do izglasavanja nepovjerenja Vladi.

Ukoliko se u četvrtak sve bude odvijalo prema planu, to znači da će privremeno finansiranje biti usvojeno, a to znači da onda neće doći ni do protesta budžetskih korisnika koji su najavljeni za 28. januar.

Ukoliko odluka o nepovjerenju Vladi KS dobije podršku zastupnika u Skupštini KS, rukovodstvo Skupštine u sastavu Kristić, Mirza Čelik (SDA), Vibor Handžić (NS) i Smiljana Viteškić će između sebe za predsjedavajućeg Skupštine izabrati rukovodioca koji je iz reda nove skupštinske većine.

Kristić je poručila da će nakon izbora Mirze Čelika u rukovodstvo Skupštine, a potom i za predsjedavajućeg njemu predati i pečat.

(Klix.ba/Index.ba)