Karamatić na sjednici Doma naroda: Imati razloga bojati se sa ovakvom vladom

24
Foto: N1

U Sarajevu se održava sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na kojoj od 15 prisustvuje 14 delegata. SJednici ne prisustvuje Nebojša Radmanović, delegat iz Kluba Srba.

Na dnevnom redu sjednice, između ostalog, nalazi se i Izvještaj Evropske komisije o BiH za 2018. godinu. Kako je kazao Mario Karamatić, delegat iz Kluba Hrvata, Izvještaj EK  je potvrdio ono što on govori godinama.

“Neću ići previše u širinu, zadržat ću se na dvije stavke, to su borba protiv terorizma i zakonita i nezakonitza emigracija. Imamo ozbiljan problem sa terorizomom. Imali smo najmanje dva teororistička napada, ja mislim da ih je bilo i više”, naveo je Karamatić.

Postavio je pitanje zbog čega nijedan ileglani migrant nije vraćen u zemlju porijekla, prenosi N1.

“Mogu poručiti svim narodima, bojte se, imate se razloga bojati sa ovakvom vladom, sa ovakvim tužiteljstvom, Parlamentom, direkcijama i agencijama. Imate se itekako razloga bojati, između ostalog, to piše i u Izvješću EK”, kazao je Karamatić.

Delegati će se izjašnjavati u drugom čitanju o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH čiji je predlagač bošnjački delegat Halid Genjac, a u koji su ugrađeni amandmani koje su odvojeno predložili klubovi hrvatskih i srpskih delegata u Domu naroda.

Ovim amandmanima, koje su jednoglasno podržali članovi Ustavnopravne komisije Doma naroda, sprovodi se odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa preciziranjem rokova i norme za primjenu specijalnih istražnih radnji.

Vezani članci

POZOVITE 17006 Taši nedostaje još 24.000 KM da ... Za malu Tamaru do ovog momenta prikupili smo oko 30.000 KM, a potrebno je oko 54.000 KM. Broj 17006 aktivan je za malu Tašu do kraja mjeseca pa ćemo z...
Efendić i Imamović o jačanju uloge lokalne samoupr... Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović danas je posjetio Općinu Novi Grad Sarajevo, gdje se sastao sa načelnikom Semirom Efendićem. Tom prilikom razgova...
Nevidljivi federalni ministar zdravstva: Vjekoslav... Znate li ko je Vjekoslav Mandić? To je Federalni ministar zdravstva kojeg u 4 godine mandata gotovo da nije bilo u javnosti. Uprkos činjenici da je Ur...
Prvi Dodikov susret sa novim ambasadorom SAD: Nels... Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Eric Nelson predao je akreditivno pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosn...