Katar od UN-a traži intervenciju kako bi vjernici mogli ići na hadž

45
Foto: AA

Vlasti Katara traže od nadležnih tijela Ujedinjenih nacija (UN) da interveniraju kako bi se ukinule zabrane i ograničenja vlasti Saudijske Arabije prema katarskim hadžijama, javlja Anadolu Agency (AA).

Nacionalni komitet za zaštitu ljudskih prava Katara (NHRC) saopćio je da je Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UNHRC) i UN-ovom resornom specijalnom izvjestitelju za ljudska prava i vjerske slobode uputio dopis u kojem se traži da se hodočasnicima iz Katara osiguraju vjerske slobode u Saudijskoj Arabiji.

U dopisu se navodi kako je zvanična Doha zabrinuta činjenicom da vlasti u Rijadu nisu učinile niti jedan pozitivan korak u pravcu ukidanja zabrana prema hodočasnicima iz te zaljevske zemlje.

“Apeliramo da Saudijska Arabija hitno poduzme potrebne mjere kako bi i hadžije iz Katara imale iste uvjete i slobode pri obavljanju vjerskih obreda”, navodi se u dopisu kojeg potpisuje predsjednik NHRC-a Ali bin Samih al-Merri.

Al-Merri dalje upozorava da je period obreda hadža sve bliže, a da su i dalje na snazi zabrane direktnih avionskih letova između Katara i Saudijske Arabije i da je kopnena granica i dalje zatvorena. Hodočasnici iz Katara nisu mogli da se prijave za hadž ni elektronskim putem.

S druge strane, Ministarstvo za hadž i umru Saudijske Arabije prije dva dana je saopćilo da su pripreme za ovogodišnji hadž okončane i da se u Meku i Medinu iz svih dijelova svijeta očekuje dolazak blizu dva miliona vjernika.

U saopćenju se navodi da hodočasnici iz Katara također mogu obaviti taj obred, ali posredstvom bilo koje nekatarske avio-kompanije.

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su prošle godine prekinuli odnose i blokirali zračni prostor i kopnenu granicu Kataru kojeg optužuju za podršku terorizmu.

Katar negira optužbe i zahtjeve druge strane smatra udarom na njegov suverenitet.