Kavazović u posjeti Washingtonu: Islamska zajednica u BiH primjer kako muslimani trebaju biti organizirani

80

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u pratnji direktora Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BIH Razima Čolića boravi u višednevnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

Predviđeno je da se Kavazović sastane sa većim brojem zvaničnika u Washingtonu i predstavnika različitih organizacija, te bošnjačke dijaspore i Islamske zajednice Bošnjaka Amerike.

Danas se Kavazović u State Departmentu sastao sa Susan Falatko, direktoricom Ureda za Centralnu i Jugoistočnu Evropu.

Direktoricu Falatko je zanimalo stanje međureligijskih odnosa i ukupnih odnosa u bh društvu. Također se zanimala za stanje sigurnosti u BiH i kako Sjedinjene Države mogu pomoći stabilizaciji prilika u našoj zemlji.

Reisu-l-ulema je govoreći o Islamskoj zajednici kao o jednoj od tradicionalnih vjerskih zajednica u BiH naglasio da se odnosi unapređuju te da se pozitivnim može ocijeniti saradnja između članica Međureligijskog vijeća.

Kada je riječ o sigurnosti uopće, Kavazović je istakao ulogu SAD u očuvanju sigurnosti, te pozvao na veće američko prisustvo u našoj zemlji pogotovo zato što se primjećuje intenziviranje stranih uticaja koji ne doprinose stabilizaciji prilika u našoj zemlji ili čak prijete njenoj ukupnoj stabilnosti.

Naglasio je da je cilj kojem IZ u BIH stremi pluralna, demokratska, sekularna, građanska država u kojoj su prava svakom građaninu zagarantirana.

Reisu-l-ulema je obavijestio direktoricu Falatko o nekim aktivnostima koje je Islamska zajednica provodila, provodi i koje planira provesti, s ciljem prevencije nasilnog ekstremizma i radikalizma.

Kao ilustraciju, spomenuo je projekte prevencije nasilnog ekstremizma koji je Islamska zajednica realizirala uz pomoć Norveške vlade i Misije OSCE-a u BiH, kao i projekat čija realizacija je u toku uz pomoć Evropske unije, kao i budućim projektima koji se planiraju realizovati.

“Za nas je Islamska zajednica u BiH primjer kako muslimani trebaju biti organizirani. Nije da nemate problema ali pokazujete snažnu želju da se suočavate sa izazovima i ja vam na tome čestitam”, rekla je Falatko.

Ponudila je pomoć za aktivnosti Islamske zajednice koje mogu doprinijeti dijalogu i sigurnosti u BiH.

Falatko je istakla da dobro poznaje situaciju u našoj zemlji, jer je redovno prati, a i bila je u Sarajevu 2006. godine.

Vezani članci

Kavazović: Ramazan je prilika za preporod naših du... Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović uputio je čestitku povodom mjeseca ramazana kazavši da je to prilika za preporod naših duš...
Reis Kavazović na kolokviju u Jordanu: Kršćani i m... Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je u periodu od 9. do 10. maja tekuće godine učestvovao u radu petog kolokvija u glavnom gradu Hašemitske Kraljevin...
Dvodnevna posjeta: Vučić sa Erdoganom o jačanju od... Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otputovat će danas u dvodnevnu posjetu Turskoj gdje će se sastati sa šefom turske države Redžepom Tajipom Erdogano...
Posjeta SAD: Reis Kavazović razgovarao sa Gregoria... Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je nastavio posjetu Washingtonu gdje je održao više važnih susreta u State Departmentu. T...