KCUS: Urađeno 1.670 koronarografija i interventnih koronarnih procedura tokom prošle godine

70
KCUS

Interventna kardiologija Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam KCUS, tokom protekle godine uradila je 1.670 koronarografija i interventnih koronarnih procedura,  kod pacijenata sa akutnim koronarnim sindromom.

Svi pacijenti sa akutnim infarktom miokarda rade se ODMAH, navodi KCUS.

Tim interventnih kardiologa radi i pripravan je po sistemu 24/7 cijelu godinu, što je najviši nivo pripravnosti.

Organizacija rada je potpuno prilagođena liječenju i rješavanju oboljelih od infarkta miokarda kao i drugih urgentnih kardioloških stanja. Predanim radom kompletnog tima interventnih kardiologa i ukupnog kardiološkog tima Klinike, uz upotrebu najsavremenijih metoda liječenja, postignuti su izvanredni rezultati, uz praktično minimalne komplikacije.

Timovi interventnih kardiologa zajedno sa kardiohiruzima, kardioanasteziolozima i ljekarima Intenzivne njege kornarnih bolesnika odlično sarađuju i uspješno se rješavaju najteži slučajevi.

Bitno je naglasiti da se bilježi stalni porast kardiovaskularnih oboljenja, te je samim tim i potreba, odnosno indikacija za hitne kardiološke intervencije u stalnom porastu.

Prateći porast broja bolesnika u KCUS, procedurom „Zlatni sat“ u posljednje dvije godine, urađen je značajno veći broj intervencija u odnosu na prethodne godine.

Na bazi porasta broja kardiovaskularnih oboljenja u prethodnom periodu, kao i  na osnovu stalnog praćenja porasta ukupnog broja ovih pacijenata, procjena je da će broj akutnih koronarnih slučajeva, pa prema tome i broj interventnih procedura porasti za najmanje 20% u 2018. godini. U tom smislu očekujemo i odgovarajuću punu podršku Fonda solidarnosti FZZOiR.  Bitno je naglasiti da intervencija urađena ODMAH, ne samo da spašava život pacijenta, nego u daljem toku značajno reducira ponovljene hospitalizacije, kao i komplikacije osnovne bolesti. Dugoročno gledano, ovakav rad, zapravo štedi dalje finansijske troškove, a pacijentima omogućava nastavak kvalitetnog života, navodi se u saopštenju.

Vezani članci

Prvi Dodikov susret sa novim ambasadorom SAD: Nels... Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Eric Nelson predao je akreditivno pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosn...
Nadležni u BiH zabrinuti: U Grčkoj se nalazi 70.00... Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, kazao je danas nakon sjednice Operativnog štaba koji se bavi migrantima u BiH, da je analizirana ukupna situac...
Oglasio se Hubijar: Ovo je osveta odlazećeg Konako... U javnosti se ovih dana vodi žestoka rasprava o Info centru koji je Turistička zajednica Kantona Sarajevo (TZKS) izgradila na Baščaršiji. Montažni obj...
Služba za poslove sa strancima među migrantima pro... Služba za poslove sa strancima je u prva dva mjeseca 2019. godine, na području Bihaća i Sarajeva locirala i pod nadzor u Imigracioni centar Službe u I...