Kilometarske kolone na M17, putnici negoduju

99

Zbog protesta demobilisanih boraca blokirane su dionice magistralnih puteva M-17 Zenica-Žepče u mjestu Golubinja i M-16.2 Gornji Vakuf-Uskoplje-Prozor u mjestu Karamustafići.

Kako javlja reporter N1 Vlado Marić nakon razgovora sa policijom, borci su na sat vremena blokirali saobraćajnicu u Golubinji.

Zbog protesta građana, od 12 sati obustavljen je saobraćaj na graničnom prijelazu Bijača, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač da nigdje u FBiH zvanično nije najavljeno okupljanje.

“Nema nikakve zvanične najave niti je najavljeno bilo kakvo okupljanje. Ako bude nešto od toga, svako to okupljanje je nezakonito. Ako bude okupljanje, bilo koje vrste, na javnom prostoru, ono mora biti odobreno od nadležnih organa. Ako nema takvog rješenja organa, javno okupljanje je nezakonito i ono je zabranjeno. Nema zvanične najave okupljanja bilo gdje u Federaciji”, kazao je Lukač za N1.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je prošle sedmice održala hitnu sjednicu u Sarajevu i sagledavši potrebe i zahtjeve demobilisanih boraca, razmatrala Prednacrt zakona o demobilisanim borcima, na osnovu kojeg treba doći do poboljšanja položaja boračke populacije.

Prednacrt je razmatran, ali dug put je do donošenja zakona. Bivši borci poručili su da im ništa ne znače priče resornog ministra o hitnim uredbama.

Tvrde da niko od nadležnih ni nakon upozorenja nije reagovao te da ne odustaju od svojih zahtjeva a to su objavljivanje jedinstvenog registra boraca, ukidanje finansiranja mnogobrojnih boračkih udruženja iz budžeta i borački dodatak.

Vezani članci

Usvojen Zakon o pravima boraca, SDA traži i Zakon ... Predstavnički dom Parlamenta FBiH večeras je usvojio Zakon o pravima demobilisanih boraca i pravima njihovih porodica sa uloženim amandmanima. Usvojen...
Noćas obustava saobraćaja u tunelu 1.mart (smjer L... Zbog radova na redovnom održavanju tunela na autoputu A-1, večeras od 22 sata do sutra do 06 sati, doći će do obustave saobraćaja u tunelu 1.mart (u s...
Polusatne obustave saobraćaja zbog deminiranja Na magistralnom putu M-14.1 Donji Svilaj-Bosanski Brod (naselje Struge) zbog radova na deminiranju terena od 08 do 16 sati dolazi do polusatnih obusta...
Saobraćaj usporen ili zabranjen na određenim dioni... Zbog izvođenja neophodnih radova danas od 08:30 do 16 sati usporeno se saobraća na magistralnom putu M-18 Vogošća-Sarajevo, na dionici Ugorsko-Kobilja...