Kim Jong-un želi unaprijediti odnose s Južnoj Korejom

30

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un izjavio je, prilikom posjete delegacije Južne Koreje, kako ima “čvrstu volju da snažno unaprijedi” veze između dvije zemlje i da “napiše novu historiju ponovnog nacionalnog ujedinjenja”, izvijestila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

“Kada je od posebnog izaslanika južne strane čuo za namjeru predsjednika Moon Jae-ina za samitom, razmijenili su stavove i postigli zadovoljavajući sporazum”, objavila je KCNA nakon sastanka koji je održan u ponedjeljak, ne iznoseći detalje o kakvom je dogovoru riječ.

Agencija dodaje kako je Kim dao važne upute kako bi se poduzeli konkretni koraci koji će dovesti do ublažavanja vojne napetosti na Korejskom poluotoku i otvoriti dijalog i saradnju, prenosi Hina.

Desetak članova južnokorejske delegacije, na čelu sa šefom Ureda za nacionalnu sigurnost Chung Eui-yongom, posjetili su Sjevernu Koreju u nadi da će potaknuti međusobni dijalog između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, koje su u posljednje vrijeme pojačale napetost u regiji, prije svega zbog razmjene uvreda između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kim Jong-una.

Sjeverna Koreja razvija nuklearno oružje sposobno da dopre do SAD-a, a obje strane tvrde kako žele diplomatsko rješenje.

Južnokorejska delegacija susrela se s Kimom, njegovom sestrom Kim Yo-jong te suprugom Kim Jong-una i drugim dužnosnicima u ponedjeljak, potvrdila je glasnogovornica predsjedničkog ureda Južne Koreje.

Dodala je kako će njihov posjeta Pjongjangu završiti u utorak, nakon drugog sastanka sa sjevernokorejskim dužnosnicima.

Izvor: Al Jazeera

Vezani članci

Historijski susret: Trump će se sastati sa Kim Jon... Predsjednik SAD-a Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un sastat će se do maja, a Kim je obećao suzdržati se od novih ispitivanja nuklearno...
Sjeverna Koreja hemijskom supstancom ubila polubra... Sjedinjene Američke Države optužile su Sjevernu Koreju da stoji iza smrti polubrata Kim Jong-una, koji je ubijen u hemijskom napadu u Maleziji, piše B...
Sjevernokorejske navijačice primorane da pružaju s... Sjevernokorejske navijačice koje su pobrale simpatije na juče završenim Zimskim olimpijskim igrama u Pyoengchangu, primorane su da pružaju seksualne u...
SAD uvodi najveće sankcije ikad prema Sjevernoj Ko... Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako će SAD pokrenuti najveće sankcije ikad prema Sjevernoj Koreji, javlja BBC. Nove mjere odnose se na ...