Kina smjenila vodeće zvaničnike u pokrajini Hubei zbog bavljenja epidemijom

16

Kina je u četvrtak smjenila svoje vodeće zvaničnike u centralnoj pokrajini Hubei i njenoj prijestonici Wuhanu, epicentru epidemije virusa koji je zarazio više od 45.000 ljudi širom svijeta.

Bivši gradonačelnik Šangaja Yong naslijedio je Jianga Chaolianga kao čelnika vladajuće Komunističke partije u pogođenoj pokrajini, javila je državna novinska agencija Xinhua, dok će Wang Zhonglin preuzeti dužnost partijskog sekretara od Ma Guoqianga u Wuhanu.

Imenovanja na najvišem nivou uslijedila su nakon smjene u ovoj sedmici dvojice čelnika pokrajinske zdravstvene komisije. Državni mediji također su javili da su brojni drugi zvaničnici izbačeni iz partije zbog problema vezanih za epidemiju.

Javnost je žestoko kritikovala lokalne zvaničnike zbog bavljenja epidemijom novog oblika korona virusa. Taj virus prvi put se pojavio u decembru u prijestonici Hubeija, Wuhanu, i otada se proširio na više od 25 zemalja.

Brojne zemlje uvele su putna ograničenja posjetiocima iz Kine, na koju otpada više od 99 posto prijavljenih slučajeva zaraze u svijetu, prenosi Associated Press.