Kineski Cosco Shiping dolazi u Sarajevo: Velika očekivanja od bh. tržišta

455
Generalni direktor Dragon Maritime Vladimir Lekić i direktorica predstavništva kompanije za BiH Meliha Mujezinović / Foto: Anadolija

U Sarajevu će danas biti otvoreno predstavništvo kompanije Dragon Maritime SEE, generalnog zastupnika najveće kineske brodarske kompanije COSCO Shipping Lines Co. za Zapadni Balkan, javlja Anadolija.

Cosco Shipping ltd. je najveća azijska brodarska kompanija sa sjedištem u Šangaju, koja u duhu Inicijative “Jedan pojas, jedan put” kineskog predsjednika Xi Jinpinga djeluje na Morskom putu svile i spaja Mediteran sa kineskim lukama u Istočnom moru.

Generalni direktor Dragon Maritime Vladimir Lekić je na današnjem druženju sa predstavnicima medija u Sarajevu istakao kako je ova kompanija osnovana 2005. godine, da ima svoja predstavništva u Beogradu, Rijeci, Kopru, te kako danas u Sarajevu otvara svoju četvrtu kancelariju u Jugoistočnoj Evropi.

“BiH je za nas tržište na kojem smo do sada bili prisutni, ali sada, kroz otvaranje kancelarije, želimo da damo dodatnu vrijednost ovom tržištu i poticaj za direktnu saradnju”, rekao je Lekić.

Dodao je kako je bh. tržište za ovu kompaiju veoma interesantno zbog činjenice da se ovdje mogu koristiti mogućnosti korištenja različitih ulaznih luka.

“Mi trenutno nudimo ulaz preko luke Rijeka, u nekom narednom periodu jako nam je interesantno uvođenje našeg servisa na luku Ploče, koji je značajna ulazna luka za bh. tržište”, rekao je Lekić.

Naglasio je kako je jedan od glavnih razloga dolaksa kompanije direktno na tržište BiH i sve veće prisustvo kineskih kompanija, ne samo u BiH već i u cijelom regionu.

 “BiH je svakako za nas najmlađe tržište, ali i tržište od kojeg najviše očekujemo u narednom periodu. Kroz direktno prisustvo, to je jedna druga vrijednost, to je druga tržišna percepcija klijenata”, rekao je Lekić, te dodao:

 “Ono što je jako bitno reći je da je iz BiH u zadnjih četiri do pet godina prisutan jako veliki rast izvoza, odnosno izvoznih kontejnerskih pošiljki, što ranijih godina nije bio slučaj. Vi ste ranije imali situaciju da se najveći dio kontejnera s robom koja dolazi na uvozu, prazan vraća u istovarnu luku. Sada imamo situaciju takvu da se svi 40-stopni kontejneri koji dođu u BiH vraćaju puni i koriste za izvozni teret koji je upućen za različite zemlje svijeta, najviše za Kinu i zemlje Dalekog istoka. Tu imamo različite vrste roba, a najviše drvo i drvenu građu, kao i kamen”, rekao je Lekić.

Podvukao je kako je luka Ploče značajna za bh. tržište te kao je njihov cilj da se što prije uspostavi COSCO-ov servis za ovu luku.

“Ona je istovremeno vrlo važna u smislu željezničkog transporta kontejnera do krajnih destinacija u BiH. Ono što je za sada slučaj u BiH je to da ne postoje redovne željezničke linije u smislu kontejnerskog prevoza, pa se kontejnerske isporuke vrlo često kombinuju sa drugim vrstama tereta. Naš cilj je da u narednom periodu bacimo veći fokus na razvoj kontejnerskog željezničkog transporta i da imamo na dnevnom nivou željezničke kompozicije za npr. Sarajevo, Banju Luku, Doboj. Jedan od glavnih preduslova za uspostavljanje toga je otvaranje željezničkih terminala. Naša kompanija je jako aktivna u tome i mi već biramo lokacije za zeljezničke terminale”, poručio je Lekić.

 Direktorica predstavništva kompanije za BiH Meliha Mujezinović je kazala kako je primarni cilj otvaranja predstavništva pružanje dodatnih usluga klijentima.

“Želimo pružiti bolju, kvalitetniju i efikasniju uslugu klijentima na tržištu u BiH”, kazala je Mujezinović.

Najveća kineska brodarska kompanija COSCO Shipping, vlasnik je grčke luke Pirej i vlasnici su treće svjetske kontejnerske flote. Otvaranjem predstavništva kompanije u Sarajevu, BiH se etablira kao značajna tačka na Morskom putu svile te povezuje sa kineskim lukama u Istočnom kineskom moru i gradovima kao što su Šangaj, Ningbo, Xingan, Qingdao itd.

COSCO Shipping Lines je državna kineska firma sa sjedištem u Šangaju, specijalizirana za međunarodni i domaći kargo brodski transport kao i vezane servise. Prema podacima od jula ove godine, ukupna flota broji 1.118 plovila sa ukupnim kapacitetom od 91,77 miliona tona nosivosti tereta (DWT), kapaciteta 2,21 miliona TEU-a (Twenty-foot equivalent unit, jedan TEU iznosi otprilike šest metara duljine) što je čini trećom flotom na svijetu.

Zahvaljujući kompletnoj globalnoj mreži COSCO Shipping je postao jedan od vodećih međunarodnih brendova. Korporacija je investirala u 51 terminal, uključujući preko 47 kontejnerskih terminala širom svijeta. Godišnja propusnost kontejnerskih terminala iznosi 118,39 miliona TEU-a, što COSCO stavlja po ovoj kategoriji na prvo mjesto na svijetu. Sa više od 2,7 miliona TEU-a kontejnerskog najamnog kapaciteta COSCO je na trećem mjestu svjetskih brodarskih kompanija.