0.5 C
Sarajevo
Utorak, 31. Marta 2020
Naslovnica BiH Kitić još samo u NiP-u nije bio: Konaković “pojačao” stranku sa rekorderom...

Kitić još samo u NiP-u nije bio: Konaković “pojačao” stranku sa rekorderom po broju promijenjenih stranaka

151

Sada ljudima možemo pokazati ozbiljan politički kapacitet i ono što Narod i pravda (NiP) u svom osnovu i radi. Poručio je to sa govornice u Tuzli šef te stranke Elmedin Konaković, predstavljajući nove lokalne ogranke NiP-a u Tuzlanskom kantonu.

Ponosno je za to vrijeme iz prvog reda na pohvale novog stranačkog šefa aplaudirao Esad Kitić, aktuelni vijećnik u Gradskom vijeću Živinice i personifikacija “onoga što NiP u svom osnovu i radi”.

Baš kao što je to svojevremeno govorio za tadašnje stranačke kolege iz Stranke demokratske akcije (SDA), iste one koje je kasnije kriminalizirao, Konaković je Kitića javnosti predstavio kao “časnu i poštenu osobu”, koja će Živinicama i Tuzlanskom kantonu donijeti pozitivne promjene. Ovo bi za Kitića trebala biti “peta sreća”, s obzirom da je upravo toliko stranačkih dresova promijenio “tražeći promjene” za građane Živinica i Tuzlanskog kantona.

Naime, nekoliko dana prije nego što ga je Konaković trijumfalno predstavio kao “dokaz ozbiljnog političkog kapaciteta”, Kitić je izbačen iz Demokratske fronte zbog, kako tvrde čelnici te stranke u Tuzlanskom kantonu, saradnje sa Pokretom demokratske akcije (PDA) Mirsada Kukića.

Iako u NiP prelazi iz redova Demokratske fronte, Kitić nije u Gradsko vijeće Živinica izabran sa liste te stranke. Prije nepune četiri godine je bio kandidat SDA, sa čije je liste kao deseti kandidat po broju osvojenih glasova ušao u Gradsko vijeće. U Demokratsku frontu je prešao u decembru 2017. godine.

Da Kitić luta od političke ljevice do desnice, tražeći promjene za Živiničane, potvrđuje i činjenica da je u SDA prešao iz Socijaldemokratske unije (SDU) BiH, sa čije je liste sa 488 glasova izabran na Lokalnim izborima 2012. godine.

Iz tog perioda datira i obračun sa vijećnicima SDP-a, koje je, prema pisanju medija, građao jogurtom zbog različitih stavova.

Upravo je Kitić u SDU prešao iz SDP-a, na čijoj je listi bio na Lokalnim izborima 2000. godine, ali nije izabran u tadašnje Općinsko vijeće.

Da je politika za neke unosan biznis, neopterećen ideološkim ili bilo kakvim drugim okvirima, pokazuje sadržajna Kitićeva politička karijera, koju nastavlja u NiP-u.

O kakvim se, zaista, pojačanjima za narod, a posebno pravdu radi, govori raznovrsna politička biografija Esada Kitića, višestrukog preletača. Kitić je tako posljednjih godina mijenjao stranačke dresove skoro uoči svakih izbora, na čemu bi mu pozavidjeli i neki nogometaši.

Faktor, Index.ba