Klinika za infektivne bolesti KCUS-a: Spremni smo odgovoriti i u slučaju najvećih epidemija

111

Zahvaljujući odličnoj organizaciji rada na svim klinikama, stručnom osoblju i najsavremenijoj dijagnostičkoj i terapijskoj opremi Klinički centar Univerziteta u Sarajevu postaje zdravstvena ustanova prepoznatljiva po kvaliteti usluga. Sve je veći broj pacijenata iz zemalja regiona koji se odlučuju za različite pretrage i operativne zahvate u KCUS.

Jedna od klinika na kojoj se bilježi porast pacijenata iz drugih zemalja je Klinika za infektivne bolesti, čija je Jedinica intenzivne njege jedina ovog tipa u FBiH koja raspolaže i respiratorima.

Prema riječima šefa Klinike, doc.dr. Rusmira Baljića striktnim pridržavanjem postojećih procedura i pravila smanjena je pojava intrahospitalnih infekcija za 70% u proteklom periodu, te se još uvijek bilježi trend opadanja.

„Ponosni smo na Jedinicu intenzivne njege, multidisciplinarni pristup u liječenju bolesnika i dobre međuljudske odnose. U ovom trenutku raspolažemo svim neophodnim lijekovima za liječenje infektivnih oboljenja. Imamo stručan tim ljekara i medicinskog osoblja koji uz postojeću opremu mogu zadovoljiti sve zahtjeve u slučaju velikih epidemija. Sarađujemo sa svim kolegama iz KCUS, a posebnu saradnju imamo sa ljekarima Klinike za anesteziju i reanimaciju, mikrobiolozima te pedijatrima, s obzirom da su oko 20% naših pacijenata djeca“, izjavio je doc.dr. Baljić.

Dodaje da u sklopu Klinike radi i Odjel za HIV/AIDS sa Centrom za besplatno, dobrovoljno i povjerljivo testiranje i savjetovanje, stručnim ljekarima i medicinskim osobljem.

„Nažalost, broj HIV pozitivnih pacijenata je u porastu. Na ovom odjelu uvijek imamo hospitalizirane bolesnike, bilo da se radi o ranije otkrivenim ili novootkrivenim slučajevima. Svi građani koji sumnjaju da su na bilo koji način bili izloženi virusu HIV-a, mogu doći u Centar i potpuno anonimno se testirati, te dobiti savjete kako se ubuduće zaštiti ukoliko se radi o rizičnoj populaciji. Jedan broj testiranja radimo za medicinske radnike iz cjele BiH, a imali smo i pacijente iz susjednih zemalja“, kazao je doc.Baljić.

Glavna sestra Prijemno trijažne ambulante, Hodžić Suvada, DMS, na ovoj Klinici radi više od trideset godina. Ističe da rad s pacijentima zahtijeva puno razumijevanja i pažnje, ali zahvaljujući dobroj radnoj atmosferi lakše se prevazilaze teške situacije.

“Imamo odlične uslove rada, sve potrebne lijekove i opremu, kolege koje su u svako doba spremne pritrčati u pomoć. Ambulanta u kojoj vršimo trijažu i preglede radi 24 sata dnevno. Dolaze nam pacijenti sa akutnim i hroničnim infekcijama, ali i sa internističkim tegobama. Edukacije i treninzi koji se sprovode za medicinske sestre i tehničare su nam od velikog značaja, jer se trudimo dati svoj maksimum kada je u pitanju zdravlje naših pacijenata”, navela je Hodžić.

Generalna direktorica KCUS, prof.dr.Sebija Izetbegović ističe da su izvrsni rezultati odraz ozbiljnog i odgovornog rada svih ljekara i medicinskog osoblja.

“Raduje me činjenica da su naši infektolozi uvaženi među svojim kolegama izvan BiH, te da se veliki broj njihovih naučnih radova objavljuje u svjetskim zdravstvenim časopisima. Odlazak na kongrese i naučne skupove više nije formalan, već se po povratku odmah primjenjuju stečena znanja u radu s pacijentima. Ljekari velikih centara traže savjete naših infektologa po pitanju određenih slučajeva sa kojima se oni ranije nisu susretali. Postajemo prepoznatljivi po stručnosti i kvaliteti usluga. Edukacije i stručno usavršavanje naših uposlenika praćeni su zanavljanjem opreme i aparata, te adaptiranjem prostorija za boravak ljekara i bolesnika. Odjel za HIV posebno je aktivan kada je u pitanju dizanje svijesti građana o značaju testiranja, te davanja savjeta o mjerama prevencije i zaštite. Vršimo analize dešavanja u pogledu porasta raznih oboljenja, te nastojimo poboljšati uslove liječenja u slučaju povećanja broja oboljelih u BiH. Kao najveći zdravstveni centar u BiH nastojimo ići u korak sa svjetskim zbivanjima na polju zdravstva”, navela je prof.dr. Izetbegović.

Vezani članci

Općina Novi Grad ove školske godine stipendira 496... Općina Novi Grad Sarajevo u školskoj 2018/2019. godini stipendirat će 496 učenika i studenata, a tim povodom u multimedijalnoj sali Općine upriličeno ...
Zvizdić: Moj mandat prestaje kada usvojimo godišnj... Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je danas otvaranju 55. Minhenske sigurnosne konferencije. Na ovogodišnjoj konferenciji...
Oficijelni trailer dokumentarnog filma ”Nana Fata ... Savez bošnjačkih nevladinih organizacija pokrenuo je snimanje filma o nani Fati Orlović, s namjerom skretanja pažnje domaće i svjetske javnosti na otp...
IVO KOMŠIĆ PIŠE O SUMRAKU SDP-a: Kako su sarajevsk... Piše: Ivo Komšić   Od kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća, javnost nije s tolikom pažnjom pratila zasjedanje jednog stranačkog organa kao poslj...