Klinika za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS: Prvi put samostalno urađena TEVAR procedura

338

Tim Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS prvi put do sada uradio je samostalno TEVAR  proceduru. To je zahvat koji se odnosi na rekonstrukciju torokalne aorte. Na čelu tima bio je prof. dr. Haris Vranić uz asistenciju doc. dr. Amela Hadžimehmedagića, saopšteno je iz KCUS-a.

Prema riječima prof. dr. Vranića realizacija ovog zahvata je veliki iskorak za KCUS. Ova procedura u KCUS je prvi put urađena po propisima i bez asistencije stranih stručnjaka.

„Sa ovom procedurom možemo reći da smo u rangu sa svim svjetskim centrima i to bez ikakve lažne skromnosti. Pacijent je došao u KCUS sa akutnim sindromom, nakon dijagnostike u KUM-u konstatovali smo da se radi o disekciji aorte koja je blokirala krvotok lijeve noge, zbog čega je pacijent trpio nesnosnu bol. Mi smo što prije morali da uradimo ovu proceduru. Nakon sprovedene dijagnostike i sprovedene procedure pacijent je prije dva dana uspješno operisan i planiramo ga sutra pustiti kući“, kaže prof. Vranić.

U odnosu na klasični hirurški zahvat, koji se do sada radio, u slučaju rekonstrukcije aorte, TEVAR je puno bolja procedura i komplikacije su manje.

Šef Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju doc. dr. Nermir Granov, naveo je da Klinika za kardiovaskularnu hirurgiju ima tim stručnjaka koji je osposobljen da radi sve operacije na kardiovaskularnom sistemu.

„ Imamo odličan i educiran tim koji zna da radi, ali pacijenti ispaštaju, jer Federalni zavod osiguranja i reosiguranja nije predvidio plaćanje ovakve usluge KCUS. TEVAR je priznata procedura od strane Ministarstva zdravstva FBiH, ali šifra usluge nije priznata. Napominjemo da je u KCUS naslijeđeno stanje da se procedure rade bez utvrđenih šifri, što je godinama trajalo, i prouzročilo priličnu štetu KCUS. Novi menadžment poduzima radnje za šifriranje svih usluga. Doktori koji su radili operaciju educirani su u Njemačkoj i to u bolnici koja je nastavna baza Heidelberg  Univerziteta. U narednom periodu imamo plan da uradimo i hibridnu revaskularizaciju miokarda, kao i tretman multidisciplinarnog tretmana politraume u hibridnoj operacionoj sali“, naveo je doc. Granov.

Kako kaže pacijent Rećko Muratović, kojem je urađena TEVAR procedura, on se osjeća dobro i veoma je zadovoljan pruženom uslugom.

„Mogu samo uputiti pohvale timu ljekara i medicinskih sestara. Drago mi je da u našoj zemlji imamo ovako dobru uslugu“, rekao je Muratović.

(Index.ba)

Vezani članci

Brže do dijagnoze i terapije: KCUS jedini u BiH im... U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu montiran je savremeni Real-Time PCR aparat   za molekularnu detekciju i gensku karakterizaciju. Prednosti o...
KCUS Klinika za hematologiju u lošem stanju: Poči... U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu počeli su pripremni radovi za rušenje zgrade nekadašnje Klinike za hematologiju, izgrađene 1900.godine. Pre...
Renovirana Klinika urgentne medicine KCUS: Kvalite... Menadžment Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu nastavlja s projektima i aktivnostima u cilju pružanja kvalitetnijih zdravstvenih usluga pacijenti...
KCUS jedini u BiH ima uslove da pruži kompletnu ka... Na Klinici za kardiovaskularnu hirugiju KCUS u proteklih šest mjeseci operisano je devetero djece, uzrasta od četiri mjeseca do 16 -te godine života. ...