Knjige kojima ne možemo odoljeti!

13

U nastavku vam donosimo nekoliko knjiga kojima ne možemo odoljeti.

1984, George Orwell

Hiljadu devetsto osamdeset četvrta naslov preveden i kao 1984., znanstvenofantastični roman koji je 1949. godine objavio britanski književnik George Orwell. Radnja romana smještena je u London. Glavni lik romana je Winston Smith, sitni službenik u zadužen za režimsku propagandu, koji postaje razočaran svojim životom i pokušava izvesti pobunu koja završava njegovim hapšenjem i mučenjem.

Sto godina samoće, Gabriel Garcia Marquez

Roman hronološki prati obitelj Buendia i historiju mitskog sela Macondo. Iako naslov knjige direktno upućuje na to da radnja romana traje stotinu godina, ona zapravo nije strogo ograničena u tom vremenskom periodu i mnogi kritičari se slažu u tvrdnji da je “sto godina” upotrebljeno kao metafora.

Majstor i Margarita, Mihail Bulgakov

Bulgakov je od više puta tretirane teme napravio književno čudo. Fascinantno je do koje je mjere Bulgakov uspio dočarati izgled sovjetske stvarnosti svoga vremena baratajući tako vječnim temama. Stvorio je roman pun svjetlosti, iako mu je tema suštinsko zlo stvarnosti u kojoj je živio. To se valjda zove magijom.

Grof Monte Kristo, Alexandre Dumas

Ispunjena intrigama, ljubavlju, scenama borbe i socijalnom satirom, ovo je jedna od najboljih osvetničkih knjiga ikada napisanih.

Mali princ, Antoine de Saint-Exupéry

Prvobitno objavljena na francuskom jeziku, ova novela je priča o pilotu čiji se avion srušio u Sahari i njegovom susretu sa dječakom koji tvrdi da je sa druge planete. Iako je napisana kao priča za djecu, ovaj roman je namjenjen svim uzrastima i drugačije ćete ga shvatiti u zavisnosti od životnog perioda u kome ga čitate.

Stranac, Albert Camus

Mersault je mladi francuski službenik, a u romanu se opisuje njegov život od trenutka kada je saznao za smrt majke do iščekivanja vlastite smrti zato što je bez razloga ustrijelio Arapina (Arapin je izvadio nož, a Mersaulta je u tom trenutku zaslijepilo sunce – to je ubojstvo splet nesretnih okolnosti). Na majčinom pogrebu nije plakao nego je razmišljao o tome kako je njegova majka prije smrti pokušala voditi život kako je htjela. Ljudi ga zbog toga osuđuju jer njegova “hladna” reakcija nije uobičajena u svijetu u kojem se očekuje da se na pogrebima plače.

Zločin i kazna, Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Zločin i kazna je priča o Rodionu Raskoljnikovu, siromašnom i propalom studentu iz Sankt Petersburga, koji je smislio plan da ubije staricu.
Tim ubistvom planira da riješi finansijske probleme, a i smatra ga etički opravdanim, jer se on, kao pojedinac, nalazi iznad moralnih pravila koja obavezuju ostale ljude. Šta je u životu opravdano, a šta ne?