Ko je osuđenik s najvećom kaznom u Tuzli: Zbog svirepog ubistva 31 godinu provodi u zatvoru

30
H.D

U Tuzlanskom kantonu u proteklih deset godina za ubistvo je osuđeno 14 osoba, a najveća izrečena kazna je 31 godina zatvora i ona se odnosi na Fehima Zulića iz Tuzle. Nasuprot tome, ubistvo Senada Habibovića i dalje je neriješeno jer ubica nije pronađen.
Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je od 2010. do oktobra 2020. godine otvorilo 186 istraga vezanih za počinjenje krivičnog djela ubistvo ili pokušaj ubistva. Također, za ova krivična djela u periodu od 10 godina podignuto je 180 optužnica te je doneseno 139 osuđujućih presuda sa izrečenim kaznama zatvora.

“Za krivično djelo ubistvo po optužnicama ovog Tužilaštva su u periodu od 2010. godine do danas izrečene četiri kazne dugotrajnog zatvora za počinitelje. U jednom predmetu izrečena je kazna zatvora u trajanju od 31 godine, u dva predmeta kazne zatvora od 25 godina te u jednom predmetu kazna od 21 godinu”, kazao je za Klix.ba glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

On ističe da su za krivično djelo ubistvo po optužnicama tuzlanskog tužilaštva izrečene i po jedna kazna zatvora u trajanju od 19 i 18 godina, zatim 17 godina i sedam mjeseci i 15 godina i tri mjeseca.

“U dva predmeta su izrečene kazne zatvora u trajanju od po 15 godina, a u dva od 14 godina i dva mjeseca. U jednom predmetu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 14 godina, a u četiri predmeta su počiniteljima izrečene kazne zatvora od po 12 godina. U jednom predmetu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 11 godina”, navodi Arnautović.

Šest godina traže ubicu

S druge strane, tuzlanski istražitelji do danas nisu okončali predmet koji je vezan za ubistvo Senada Habibovića zvani Sena jer ubica nije pronađen. On je usmrćen u oktobru 2014. godine u svom automobilu u tuzlanskoj ulici Armije RBiH, tako što je u njega iz neposredne blizine pucala nepoznata osoba, a od zadobijenih povreda je preminuo na mjestu događaja.

Sudski epilog još nije dobio ni krvavi obračunu koji se dogodio u večernjim satima 22. juna 2013. godine ispred ugostiteljskog objekta Sagittarius u Tuzli, a tom prilikom smrtno je stradao Emir Džinić, dok je s jedne strane povrijeđen Denis Rahmanović te s druge braća Amir i Nail Hodžić. Kao osumnjičeni po optužnici Tužilaštva TK su navedeni Damir Mehić zvani Bibi, Amir Lisičić, Amir Mehić, Denis Rahmanović i Mersed Mehanović.

Kada je riječ o okončanim postupcima, Arnautović nam kaže da je najveća kazna dugotrajnog zatvora izrečena Tuzlaku Fehimu Zuliću koji je pravosnažno i jedinstveno osuđen na 31 godinu zbog saučesništva u ubistvu Seada Hajdarevića, počinjenog na okrutan način u Tuzli u novembru 2016. godine te zbog krivičnih djela oduzimanje tuđe pokretnine i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

“U aprilu 2018. godine, zbog ubistva Hajdarevića, donesena je i pravosnažna presuda za saučesnika Nerima Mulasalihovića i izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 19 godina”, kaže nam glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

A nakon Zulića najduže vremena u zatvoru provodi Mustafa Hrvić, s područja Gračanice koji je pravosnažno osuđen i izrečena mu je jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 25 godina zbog dva krivična djela, odnosno ubistva i pokušaja ubistva.

“On je osuđen zbog toga što je 28. decembra 2012. godine u roditeljskoj kući svoje supruge u mjestu Stjepan polje na području Gračanice, koristeći nož, ubio suprugu Mirsadu, njenog brata te teško povrijedio još jednu osobu”, ističe Arnautović.

Isto toliko godina u zatvoru će provesti i Ivica Antunović iz Gornjih Živinica i njemu je pravosnažno izrečena jedinstvena kazna zbog dvostrukog ubistva svojih komšija Mare Tadić i Ilije Antunovića, koje je koristeći nož počinio u decembru 2018. godine.

Ubio kćerku pa dobio 21 godinu zatvora

“Slobodan Spasojević iz Tuzle je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 21 godine zbog ubistva svoje kćerke, koje je počinio u januaru 2013. godine u tuzlanskom naselju Ilinčica koristeći nož, a Enes Nurkić iz Živinica je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 18 godina zbog ubistva državljanke Republike Srbije Aleksije Miloradović, koje je počinio u augustu 2012. godine u iznajmljenom stanu u Živinicama”, priča nam Arnautović.

U zatvoru 17 godina i sedam mjeseci provodi i Muhamed Nurkić iz Gračanice koji je pravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zbog dva ubistva. U Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli nam kažu da je on u u februaru 2015. godine u ugostiteljskom objektu u Gračanici koristeći sačmaricu ubio Zijada Džinića i Samira Turkušića.

Zbog ubistva nožem 38-godišnje žene u mjestu Šićki Brod na području Tuzle Miroslav Erdemović iz ovog grada pravosnažno je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina i tri mjeseca. Nakon ovog čina, Arnautović ističe da je osuđeni od žrtve otuđio mobilni telefon.

I migranti su na području Tuzle počinili ubistvo u proteklom periodu. Arnautović nam kaže da su alžirski migranti Hičam Belarbi i Karim Čemini prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Tuzli osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po 15 godina zbog ubistva svog sunarodnjaka Brahimi Abderezaka koje je počinjeno u julu 2019. godine u blizini Robne kuće Tuzlanka, pri čemu je korišten nož.

“Elvis Urumov iz Lukavca je pravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 14 godina i dva mjeseca zbog ubistva Elia Mehića i pokušaja ubistva Salbina Šiljegovića počinjena u februaru 2012. godine u Lukavcu, a pri tome je koristio pištolj”, nastavlja navoditi Arnautović, istaknuvši da je na istu zatvorsku kaznu pravosnažno osuđen i Esad Salkić iz Tuzle zbog ubistva Ivice Kantora koje je počinio u junu 2017. godine u istom gradu, koristeći pištolj.

U odnosu na Urumova i Salkića, dva mjeseca manje u zatvoru će provesti Urhan Esati koji je pravosnažno osuđen zbog ubistva nevjenčane supruge Merime Mehmedinović. Ubistvo se, prema Arnautovićevim riječima, dogodilo u novembru 2011. godine u Tuzli, a osuđeni je za izvršenje krivičnog djela koristio nož.

Krvavi prizori zabilježeni su i ispred Sportskog centra Mejdan u Tuzli u decembru 2013. godine, kada je Fehim Mustafić iz ovog grada nožem usmrtio suprugu Suadu Mustafić. On je zbog tog krivičnog djela pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina.

“Zarif Seferović pravosnažno je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina zbog ubistva supruge Svetlane Seferović koje se dogodilo u junu 2015. godine u mjestu Bašigovci na području Živinica, pri čemu je koristio nož. Njegov saučesnik, protiv kojeg je otvorena istraga i nije ispitan u Tužilaštvu, se trenutno nalazi na izdržavanju kazne zatvora u Njemačkoj i do izdržavanja kazne njemačko pravosuđe nije pristalo da se ovo lice izruči Bosni i Hercegovini”, pojasnio nam je Arnautović.

Elvira muža polila benzinom i zapalila

Među osuđenima za ubistvo se našla i jedna žena, a riječ je o Elviri Mujačić iz Gračanice koja je pravosnažno osuđena na 12 godina zatvorske kazne zbog ubistva muža Damira. Ona je ubistvo počinila u septembru 2015. godine u Gračanici, a tada je muža polila benzinom i zapalila ga, a on je od postopeklinskog šoka preminuo.

Bivšu suprugu u stanu je usmrtio i Tuzlak Marijan Grgić te je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12. Nemili čin je iz novembra 2015., a osuđenik je u stanu u tuzlanskom naselju Miladije, prema Arnautovićevim riječima, supruzi pesnicama i tupim predmetima zadao veći broj udaraca u glavu i nos te je od posljedica udaraca preminula.

Jedanaest godina zatvora pravosnažnom presudom dobio je i Semir Muratović iz Tuzle zbog ubistva Fikreta Durakovića, a koje se dogodilo u februaru 2018. godine u krugu Male pijace u Tuzli. On je smrtonosne povrede žrtvi zadao nožem.

Za silovanje i pokušaj ubistva 14 godina zatvora

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u periodu od 2010. do oktobra 2020. godine vodilo i 38 istraga za krivično djelo silovanje i doneseno je 10 naredbi da se neće provoditi istraga. Za ovo krivično djelo je podignuto 30 optužnica te su nadležni sudovi donijeli 23 osuđujuće presude sa izrečenim kaznama zatvora.

Arnautović nam kaže da je najveća pravosnažna kazna zatvora za krivično djelo silovanje počinjeno u sticaju sa pokušajem ubistva izrečena u trajanju od 14 godina. Izrečene su i dvije kazne zatvora u trajanju od po šest i po godina

Također, jedan počinilac je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina, u jednom predmetu na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i osam mjeseci te u jednom predmetu na kaznu zatvora od četiri godine i sedam mjeseci. U dva predmeta su počinioci osuđeni na kazne zatvora u trajanju od četiri godine, a u ostalim predmetima su izrečene kazne zatvora u rasponu od tri i po godine do najniže izrečene kazne od 7 mjeseci zatvora za ovo krivično djelo.