KO SDA Sarajevo predstavio kandidate na izborima: Nema alternative političkoj snazi SDA

190

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) danas je predstavio kandidate iz Kantona Sarajevo na predstojećim opštim izborima u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Tom prilikom predstavljena su 64 kandidata iz KS za Predstavnički dom Paralamentarne Skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i Skupštinu Kantona Sarajevo.

Predstavljanju su prisustvovali i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, te Šefik Džaferović, kandidat stranke za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Izetbegović je poručio kandidatima SDA da su najbolji i da moraju pobijediti na narednim izborima, te da ne vidi alternativu političkoj snazi SDA.

“Došao sam da vas pozdravim i okuražim. Mi jednostavno zaslužujemo pobjedu na svaki način i ne vidim šta može biti alternativa ovoj političkoj snazi. Ono što se dešavalo u ovih 28 turbulentnih istorijskih godina, SDA je vodila procese. Uz nas su bili drugi, pomagali, nekada i smetali i stvarali probleme. Ali, sve bitno što se desilo bilo je pod dirigentskom palicom ove stranke i njenih lidera. To su istorijski pomaci koje neću nabrajati, mada nekada treba nabrajati jer se zaboravlja“, kazao je Izetbegović.

Naglasio je da je u posljednje četiri godine bila slična stvar, jer je SDA, kako je kazao, zatekla depresivno stanje kada je preuzela vlast.

“To je prošlost, bitnija je budućnost. Susrećemo se, nažalost, sa izazovima, kakvi su samo nagovještavani kroz ovo vrijeme. Promijenio se kontekst u svijetu, pojačale su se neke sile, neke druge velesile su manje zainteresirane za Balkan. Evropa ima svoje probleme, islamofobija je tu, islamski svijet je zadeveran samim sobom. Kontekst nije dobar i povampirile su se neke ratne ideologije. Nikada to nije bilo ovako i bivaće još gore. Otvoreno će udariti na teritorijalni integritet i suverenitet BiH, pokušati izjednačiti strane“, kazao je Izetbegović i dodao:

“Ne može se s tim problemima nosit niko ko se ranije s njima nije suočavao. Ako negdje ima snage, onda je to ovdje.“

Džaferović kazao je da nije mala stvar nakon Alije Izetbegovića, Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića biti kandidat SDA za člana Predsjedništva.

“To mi je velika čast. SDA je politička stranka koja ima misiju, koja ima viziju i koja ima ljude koji su u stanju da vode tu misiju i da realiziraju tu viziju. Naša misija je očuvanje cjelovite i demokratske države BiH i osiguranje ravnoravnosti svakog čovjeka na svakom pedlju te zemlje. Naša vizija je da u narednih osam godina naša zemlja postane postane članica Evropske unije i članica NATO saveza, da ima modernu ekonomiju, da ima modernu infrastrukturu, da ima efikasnu administraciju i da svaki čovjek u ovoj zemlji konačno bude ravnopravan i da u ovoj zemlji nigdje ne bude obespravljenih.  I mi ćemo u tome uspjeti. Ja ću to kao viziju ponuditi i drugim članovima Predsjedništva. Očekujem da to prihvate, jer ovo nije protiv nikoga, ovo je za sve u našoj zemlji. Ukoliko krenu putem destrukcije, odgovor je jasan – u destrukciji neće uspjeti. Ovu zemlju ne mogu podijeliti i nas nikada ne mogu pobijediti“, poručio je Džaferović.

Rijana Jusufbegović, kojoj su 22 godine, najmlađa je kandidatkinja SDA na listi za Skupštinu Kantona Sarajevo. Ističe da joj je glavni motiv za kandidovanje bila namjera da pomogne mladima u BiH, ali i da im pokaže da ne treba ići iz zemlje.

“Uvijek sam bila mlada i aktivna osoba, koja se za nešto borila. Sada dolazi doba kada svoj angažman želim podići na viši nivo, želim se boriti za nas mlade ljude. Kao ‘Zlatna značka’ Univerziteta u Sarajevu suočila sam se sa činjenicom da mi se nude različite opcije da napustim državu, ali nisam od onih koji je žele napustiti, ja sam od onih koji žele graditi i ostati. Najlakše je otići, a mi mladi koji smatramo da imamo određene kvalitete i potencijale to moramo uložiti za izgradnju sistema i države, kako za svoju generaciju, tako i za sve koje dolaze“, kazala je Jusufbegović.

Liste SDA u KS predvodiće Denis Zvizidić za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u izbornoj jedinici broj 3, Asim Sarajlić za Predstavnički dom Parlamenta FBiH u izbornoj jedinici broj 11, Eldar Čomor za Predstavnički dom Parlamenta FBiH u izbornoj jedinici broj 7 i Semir Efendić za Skupštinu Kantona Sarajevo.

Opšti izbori u Bosni i Hercegovini održaće se 7. oktobra ove godine.