Ko su “novi i stručni” kadrovi većine u Kantonu Sarajevo?

1831

Prilikom formiranja većine u Kantonu Sarajevo, koju predvode Naša stranka i Narod i pravda sa ostalim gubitnicima na oktobarskim izborima, slušali smo pompezne najave o novim i sposobnim kadrovima.

Naravno, te pompezne najave pale su u vodu prilikom imenovanja same Vlade Kantona Sarajevo. Penzioneri, pripravnici, stručnjaci sa privatnih fakulteta iz raznih kasaba. To je u najkraćem opisu sastav Vlade Kantona Sarajevo. Naprimjer, Damir Filipović je sa pravnim fakultetom iz Travnika, bez ikakvog radnog iskustva, imenovan za Ministra prostornog uređenja, građenja i okoliša Kantona Sarajevo. Ministarstva koje je nadležno za zagađenje zraka u kojem se Sarajevo godinama guši.

Svakako ne smijemo zaboraviti prvo kadrovsko rješenje nove Vlade Kantona Sarajevo, kada su kao saradnika za pripreme sjednica Vlade primili automehaničara sa prekvalifikacijom iz Širokog Brijega.

Da široj javnosti dokažu kako prethodno nabrojana sporna imenovanja nisu slučajna, potvrdili su već prilikom imenovanja skupštinskih komisija, kao i upravljačkih struktura u javnim preduzećima.

Za predsjednika “Komisija za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti”, skupštinska većina imenovala je Damira Nikšića, a za vanjskog člana Sanina Čepala, osobu koja je palila zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Neka vas ne čudi ako komisija u ovom sastavu afirmiše boljševičke događaje i ličnosti.

Mirsad Pindžo, dugogodišnji zastupnik  i politički mešetar koji je promijenio skoro sve stranke, a nakon što nije prošao u Parlament FBiH kao kandidat Konakovićeve stranke Narod i Pravda, skrasio se u Skupštini JP TVSA. Koje su njegove reference za tako ozbiljno i značajno preduzeća, nikome nije poznato. Vjerovatno na ovu praksu misli Konaković kada ponavlja da stranke u javna preduzeća uhljebljavaju ljude koji nisu prošli na izborima.

Ni kada su u pitanju direktori javnih preduzeća, situacija nije ništa bolja. Osim već potrošenih i rafinisanih kadrova, imenovani su potpuni anonimusi bez ikakvih referenci. Takav primjer je izvjesna Vera Arnautović, žena čiji CV nije moguće pronaći nigdje. Osim podatka da je diplomirani pravnik, javnosti nije ponuđena niti jedna informacija o njenom iskustvu i referencama.

Iako nikada nije obnašala neku direktorsku funkciju, imenovana je na čelo jednog od najbitniji javnih preduzeća, koje ima preko 1300 zaposlenih i koje je zaduženo za čistoću Kantona Sarajevo.

Iako ova Vlada rukovodi Kantonom Sarajevo skoro pola godine, već danas možemo reći da je ovo najgora Vlada u historiji Kantona Sarajevo.

 

(Index.ba)