Koalicija Konakovića i Naše stranke mogla bi uništiti bošnjački identitet u Kantonu Sarajevo

699

Naša stranka je najavila da je glavni uvjet za koaliciju s njima pristanak na najopsežniju obrazovnu reformu u Kantonu Sarajevo koja bi se trebala preliti na čitavu BiH. To znači da će u slučaju koaliranja s Konakovićevom Narodom i pravdom i SDP-om, kako se i moglo predvidjeti, tražiti ministarstva obrazovanja i kulture KS. Ako se to dogodi Naša stranka će započeti obimnu ideološku čistku, a bez ostatka možemo najaviti da će pokušati provesti izmjenu nastavnih planova i programa u kojima će se mijenjati odnos prema činjenicama proisteklih iz agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima, bošnjački nacionalni i vjerski identitet će biti krajnje omalovažan i destruiran tzv. anacionalnim pristupom sektoru obrazovanja i kulture. No, ideologija Naše stranke je već dobro poznata, javna i otvorena. U njihovim željama i željicama do sada ih je zaustavljala SDA. Ako počnu sprovoditi ono što su zamislili, za to će biti najodgovorniji oni koji su im to i omogućili.

“Ambicija Naše stranke je da se u KS provede najozbiljnija reforma obrazovanja u KS, a od svojih potencijalnih partnera u vlasti u KS ćemo tražiti da se ono što se dogovori u KS primjenjuje i u ostalim skupštinama ili parlamentima”, rekao je predsjednik Naše stranke Predrag Kojović na današnjoj konferenciji za medije.

Naime, opozicija računa da im je od svih kantona u Federaciji BiH najlakše formirati vlast bez SDA u Kantonu Sarajevo. Pritom lažno izigravaju principijelne političare poručujući da isto važi i za HDZ i SNSD. Međutim, ovakve izjave se daju s predumišljajem jer mali politički subjekti poput Naše stranke ionako neće biti u prilici da koaliraju s vodećim srpskim i hrvatskim strankama na državnom i federalnom nivou. SDA će to morati uraditi jer govorimo o poštivanju zakona i ustava bez kojega je formiranje vlasti nemoguće.

SDA je i u Kantonu Sarajevo prvorangirana s osvojenih 24,17% glasova. No, u Kantonu Sarajevo trećerangirana Naša stranka (13,24% osvojenih glasova) trenutno je u nekoj vrsti pregovora s Narodom i Pravdom Elemedina Dine Konakovića koja je po broju glasova drugorangirana (13,95%) i SDP-om kao četverorangiranom (10,28%), a morat će osigurati podršku ili Demokratske fronte (6,19%), ili NBL-a (4,94%) ili BOSS-a (3,58%), a moguće i SBB-a (9,27%). Kako god bilo, ako koalicioni pregovori opozicije uspiju vlast u Kantonu Sarajevo će činiti najmanje 6 stranaka. Osim izvjesnih destabilizacija i šetajuće skupštinske većine, vrlo je moguće da ovakva vrst koalicije urodi potpuno nefunkcionalnom vlasti.

Zanimljivije od toga je najava Naše stranke da je glavni uvjet za koaliciju s njima pristanak na najopsežniju obrazovnu reformu u Kantonu Sarajevo koja bi se trebala preliti na čitavu BiH. To znači da će u slučaju koaliranja s Konakovićevom Narodom i pravdom i SDP-om, kako se i moglo predvidjeti, tražiti Ministarstvo za nauku, obrazovanje i mlade KS, a vjerojatno i Ministarstvo kulture i sporta KS.

Ako se to dogodi Naša stranka će započeti obimnu ideološku čistku, prije svega po institucijama kulture i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, a bez ostatka možemo najaviti da će pokušati provesti izmjenu nastavnih planova i programa u kojima će se mijenjati odnos prema činjenicama proisteklih iz agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima, bošnjački nacionalni i vjerski identitet će biti krajnje omalovažan i destruiran tzv. anacionalnim pristupom sektoru obrazovanja i kulture.

Nadalje, najvjerojatnije će probati ukidati vjeronauku, uvoditi tzv. zajednički jezik ili tzv. BHS jezik, mijenjati imena ulica i trgova, a sadržaji u našim kulturnim institucijama bi se mogli radikalno promijeniti i biti u skladu s ideologijom Naše stranke. No, ideologija Naše stranke je već dobro poznata, javna i otvorena. U njihovim željama i željicama do sada ih je zaustavljala SDA. Ako počnu sprovoditi ono što su zamislili, za to će biti najodgovorniji oni koji su im to i omogućili.

Stoga, ako se u ovome uspije bit će vrlo zanimljivo promatrati i komentirati poziciju Elmedina Dine Konakovića koji pretendira da postane mandatar nove Vlade u KS-u, a ideološka pozicija SDP-a je ionako više-manje kompatibilna s dijelom stavova Naše stranke. S obzirom na to da je jučer dogovorio „zajednički nastup“ s PDA Mirsada Kukića, indiciranog kriminalca i vožda iz Banovića kojega je SDA nedavno izbacila iz stranke, treba se pribojavati da je Konaković sposoban i spreman na najgore vrste neprincipijenih koalicija. Na primjeru zajedničkog nastupa s PDA, može se zaključiti da će Konakovićev stomak i savjest moći progutati i ono što nudi Naša stranka.

U tom smislu Konaković je dobio prije svega bošnjačke glasove, i to onih koji su u njemu vidjeli otjelovljenje svojih identitetskih vrijednosti i mogućnosti da ih zaštiti te im garantira neku vrst promjene na bolje. Međutim, ako će biti u prilici da čini dio vlasti u KS, pitanje jeste hoće li Konakovićeva ambicija za premijerskom foteljom omalovažiti i iznevjeriti dobiveno povjerenje ili neće. Ako Konaković, koji se često populistički poziva na vrijednosti i poruke Alije Izetbegovića, iznevjeri svoje glasače bit će to njegova pirova pobjeda. Svojim glasačima bi tada pokazao da ih je obmanjivao i da priča o bošnjačkim vrijednostima jeste samo priča koju je iskoristio da se vrati u premijersku fotelju i zadovolji svoju povrijeđenu sujetu. U konačnici mogao bi to biti Konakovićev potpuni moralni i politički pad.

Međutim, s obzirom na glasačko tijelo, ali i članove i rukovodstvo ove stranke, ipak se treba nadati da će u posljednjem trenutku nadvlati lične sujete i želju za revanšizmom te da će Narod i pravda izabrati pravu stranu historije. U suprotnom moglo bi doći i do cijepanja u ovoj stranci, naročito u skupštinskim klupama. Jer, teško je očekivati da će svi izabrani zastupnici ove stranke pristati na reviziju historije, na promjenu nastavnih planova i programa, uvođenje tzv. zajedničkog jezika, izmjenu imena ulica među kojima bi mogao biti i Trg Alije Izetbegovića itd.(Stav)

Vezani članci

Općina Novi Grad ove školske godine stipendira 496... Općina Novi Grad Sarajevo u školskoj 2018/2019. godini stipendirat će 496 učenika i studenata, a tim povodom u multimedijalnoj sali Općine upriličeno ...
Zvizdić: Moj mandat prestaje kada usvojimo godišnj... Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je danas otvaranju 55. Minhenske sigurnosne konferencije. Na ovogodišnjoj konferenciji...
Oficijelni trailer dokumentarnog filma ”Nana Fata ... Savez bošnjačkih nevladinih organizacija pokrenuo je snimanje filma o nani Fati Orlović, s namjerom skretanja pažnje domaće i svjetske javnosti na otp...
IVO KOMŠIĆ PIŠE O SUMRAKU SDP-a: Kako su sarajevsk... Piše: Ivo Komšić   Od kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća, javnost nije s tolikom pažnjom pratila zasjedanje jednog stranačkog organa kao poslj...