Koalicija Konakovića i Naše stranke mogla bi uništiti bošnjački identitet u Kantonu Sarajevo

712

Naša stranka je najavila da je glavni uvjet za koaliciju s njima pristanak na najopsežniju obrazovnu reformu u Kantonu Sarajevo koja bi se trebala preliti na čitavu BiH. To znači da će u slučaju koaliranja s Konakovićevom Narodom i pravdom i SDP-om, kako se i moglo predvidjeti, tražiti ministarstva obrazovanja i kulture KS. Ako se to dogodi Naša stranka će započeti obimnu ideološku čistku, a bez ostatka možemo najaviti da će pokušati provesti izmjenu nastavnih planova i programa u kojima će se mijenjati odnos prema činjenicama proisteklih iz agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima, bošnjački nacionalni i vjerski identitet će biti krajnje omalovažan i destruiran tzv. anacionalnim pristupom sektoru obrazovanja i kulture. No, ideologija Naše stranke je već dobro poznata, javna i otvorena. U njihovim željama i željicama do sada ih je zaustavljala SDA. Ako počnu sprovoditi ono što su zamislili, za to će biti najodgovorniji oni koji su im to i omogućili.

“Ambicija Naše stranke je da se u KS provede najozbiljnija reforma obrazovanja u KS, a od svojih potencijalnih partnera u vlasti u KS ćemo tražiti da se ono što se dogovori u KS primjenjuje i u ostalim skupštinama ili parlamentima”, rekao je predsjednik Naše stranke Predrag Kojović na današnjoj konferenciji za medije.

Naime, opozicija računa da im je od svih kantona u Federaciji BiH najlakše formirati vlast bez SDA u Kantonu Sarajevo. Pritom lažno izigravaju principijelne političare poručujući da isto važi i za HDZ i SNSD. Međutim, ovakve izjave se daju s predumišljajem jer mali politički subjekti poput Naše stranke ionako neće biti u prilici da koaliraju s vodećim srpskim i hrvatskim strankama na državnom i federalnom nivou. SDA će to morati uraditi jer govorimo o poštivanju zakona i ustava bez kojega je formiranje vlasti nemoguće.

SDA je i u Kantonu Sarajevo prvorangirana s osvojenih 24,17% glasova. No, u Kantonu Sarajevo trećerangirana Naša stranka (13,24% osvojenih glasova) trenutno je u nekoj vrsti pregovora s Narodom i Pravdom Elemedina Dine Konakovića koja je po broju glasova drugorangirana (13,95%) i SDP-om kao četverorangiranom (10,28%), a morat će osigurati podršku ili Demokratske fronte (6,19%), ili NBL-a (4,94%) ili BOSS-a (3,58%), a moguće i SBB-a (9,27%). Kako god bilo, ako koalicioni pregovori opozicije uspiju vlast u Kantonu Sarajevo će činiti najmanje 6 stranaka. Osim izvjesnih destabilizacija i šetajuće skupštinske većine, vrlo je moguće da ovakva vrst koalicije urodi potpuno nefunkcionalnom vlasti.

Zanimljivije od toga je najava Naše stranke da je glavni uvjet za koaliciju s njima pristanak na najopsežniju obrazovnu reformu u Kantonu Sarajevo koja bi se trebala preliti na čitavu BiH. To znači da će u slučaju koaliranja s Konakovićevom Narodom i pravdom i SDP-om, kako se i moglo predvidjeti, tražiti Ministarstvo za nauku, obrazovanje i mlade KS, a vjerojatno i Ministarstvo kulture i sporta KS.

Ako se to dogodi Naša stranka će započeti obimnu ideološku čistku, prije svega po institucijama kulture i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, a bez ostatka možemo najaviti da će pokušati provesti izmjenu nastavnih planova i programa u kojima će se mijenjati odnos prema činjenicama proisteklih iz agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima, bošnjački nacionalni i vjerski identitet će biti krajnje omalovažan i destruiran tzv. anacionalnim pristupom sektoru obrazovanja i kulture.

Nadalje, najvjerojatnije će probati ukidati vjeronauku, uvoditi tzv. zajednički jezik ili tzv. BHS jezik, mijenjati imena ulica i trgova, a sadržaji u našim kulturnim institucijama bi se mogli radikalno promijeniti i biti u skladu s ideologijom Naše stranke. No, ideologija Naše stranke je već dobro poznata, javna i otvorena. U njihovim željama i željicama do sada ih je zaustavljala SDA. Ako počnu sprovoditi ono što su zamislili, za to će biti najodgovorniji oni koji su im to i omogućili.

Stoga, ako se u ovome uspije bit će vrlo zanimljivo promatrati i komentirati poziciju Elmedina Dine Konakovića koji pretendira da postane mandatar nove Vlade u KS-u, a ideološka pozicija SDP-a je ionako više-manje kompatibilna s dijelom stavova Naše stranke. S obzirom na to da je jučer dogovorio „zajednički nastup“ s PDA Mirsada Kukića, indiciranog kriminalca i vožda iz Banovića kojega je SDA nedavno izbacila iz stranke, treba se pribojavati da je Konaković sposoban i spreman na najgore vrste neprincipijenih koalicija. Na primjeru zajedničkog nastupa s PDA, može se zaključiti da će Konakovićev stomak i savjest moći progutati i ono što nudi Naša stranka.

U tom smislu Konaković je dobio prije svega bošnjačke glasove, i to onih koji su u njemu vidjeli otjelovljenje svojih identitetskih vrijednosti i mogućnosti da ih zaštiti te im garantira neku vrst promjene na bolje. Međutim, ako će biti u prilici da čini dio vlasti u KS, pitanje jeste hoće li Konakovićeva ambicija za premijerskom foteljom omalovažiti i iznevjeriti dobiveno povjerenje ili neće. Ako Konaković, koji se često populistički poziva na vrijednosti i poruke Alije Izetbegovića, iznevjeri svoje glasače bit će to njegova pirova pobjeda. Svojim glasačima bi tada pokazao da ih je obmanjivao i da priča o bošnjačkim vrijednostima jeste samo priča koju je iskoristio da se vrati u premijersku fotelju i zadovolji svoju povrijeđenu sujetu. U konačnici mogao bi to biti Konakovićev potpuni moralni i politički pad.

Međutim, s obzirom na glasačko tijelo, ali i članove i rukovodstvo ove stranke, ipak se treba nadati da će u posljednjem trenutku nadvlati lične sujete i želju za revanšizmom te da će Narod i pravda izabrati pravu stranu historije. U suprotnom moglo bi doći i do cijepanja u ovoj stranci, naročito u skupštinskim klupama. Jer, teško je očekivati da će svi izabrani zastupnici ove stranke pristati na reviziju historije, na promjenu nastavnih planova i programa, uvođenje tzv. zajedničkog jezika, izmjenu imena ulica među kojima bi mogao biti i Trg Alije Izetbegovića itd.(Stav)