Kodrić: Alija Izetbegović potvrdio da je državnik i mudrac, te predsjednik koji potiče misao i budi emocije

42

Alija Izetbegović spada u posljednju generaciju svjetskih političara koji su imali poštovanje i na istoku i na zapadu, poručio je direktor Muzeja ”Alija Izetbegović” Adnan Žiško sa večerašnje Akademije u Narodnom pozorištu Sarajevo u povodu obilježavanja 16. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića.

Istakao je da u Muzeju, u stalnoj postavci, imaju nagrade i priznanja iz Sjedinjenih Američkih Država, Evrope, Azije i Afrike.

– Kada pogledamo BiH možemo reći da se radi o maloj zemlji sa malobrojnom populacijom, međutim kada pogledamo imena stotina ulica, parkova, škola, džamija koje se nalaze širom svijeta možemo vidjeti da smo imali velikog lidera koji je našu domovinu BiH učinio mnogo većom i značajnijom – naglasio je Žiško.

Naveo je da je Izetbegović sačuvao državu BiH u njenim povijesnim granicama te da je težio vrijednostima na kojima počiva Evropa, a to su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokratija, jednakost, vladavina i poštivanje ljudskih prava.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture ”Preporod” Sanjin Kordić podsjetio je, pored ostalog, na Izetbegovićev iskaz iz New Yorka, prilikom dodjele nagrade Američkog centra za demokratiju, u kojem je kazao da Bosna nije samo parče zemlje na Balkanu.

– Za mnoge od nas Bosna je ideja. To je vjera da ljudi različitih religija, nacija i kulturnih tradicija mogu živjeti zajedno – pročitao je Kordić.

Naveo je da je Izetbegović i time potvrdio da je državnik i mudrac, te predsjednik koji potiče misao i budi emocije.

Akademiji u Narodnom pozorištu prisustvovalo je rukovodstvo Stranke demokratske akcije, predvođeno predsjednikom te stranke i predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakirom Izetbegovićem.

Također prisustvovali su brojni predstavnici političkog, kulturnog i javnog života u BiH te diplomatskog kora u BiH,  piše Fena.