KOMEMORACIJA Pronaći ćemo ubicu da možemo doći na mezar i reći: “Mahire, uhvatili smo ga”

73
Foto: Faktor

U prepunoj sali Doma policije u Sarajevu, danas su se brojne kolege i prijatelji oprostili od službenika Federalne uprave policije Mahira Begića, kojeg je u subotu brutalno na njegovom radnom mjestu, gdje je čuvao objekat u Suhodolu kod Hadžića, ubio Edin Gačić.

Svi su govorili sa knedlom u grlu i drhtavim glasom, te obećali jedno – da će Mahirovog ubicu privesti pred lice pravde.

Prisutnima se obratio federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara kazavši kako je danas na ovom mjestu teško naći prave riječi.

– Mahir je veći dio radnog vijeka proveo u policiji, 22 godine. Uvijek je dobijao najveće ocjene za svoj posao. To pokazuje koliko je bio dobar. Žao mi je što smo ostali bez velikog čovjeka, ali i izuzetnog kolege. Privest ćemo ubicu pred lice pravde. Neka mu je vječni rahmet i sabur porodici – kazao je Čampara.

Emotivnim govorom prisutnima se obratio i Ensad Korman, v. d. direktora Federalne uprave policije, koji je naglasio kako je Mahirov život mučki oduzet.

– Bila je to teška noć za Mahirovu porodicu i kolege. To je noć koja ne smije biti zaboravljena. Težak je život policajca. Želim da izrazim duboko žaljenje i da znate da je bio i ostaje čovjek vrijedan divljenja. Mahirovoj porodici naša su vrata uvijek otvorena. On je bio policajac kojeg ćemo pamtiti po zalaganju za posao, dobrobiti, neumornim šalama. Nikada ne bi ostavio kolegu na cjedilu i uvijek je nesebično pomagao. Bio je ljudska gromada, ljudina i ostaje upamćen kao takav. Nema ga više sa nama, a mi ostajemo da pričamo o njemu. Od nemilog događaja, svi su na nogama, da mogu doći na njegov mezar i reći: “Mahire, uhvatili smo ga” – drhtavog glasa je govorio Korman.

On je izrazio duboko žaljenje zbog Mahira i svih kolega na dužnosti.

– Mi ćemo nastaviti širiti njegovo djelo i pokazati djeci kakvi trebaju biti – kazao je Korman.

Mahirov kolega Fikret Rodić kazao je kako je on bio “čovjek planina”.

– Gdje god si dolazio, ulijevao si sigurnost i brinuo se o svima nama, čuvao nam leđa na strelištu, na mjestu gdje meta ne bi trebali biti ljudi. Zadužio si nas da brinemo o tvojoj porodici. Ti si svoju zakletvu u ovom časnom pozivu ispunio – položio si svoj život. Na nama je da damo zaketvu da ćemo se brinuti o tvojoj porodici i da to ispunimo. Tvojim odlaskom ostaje praznina u našim srcima. Molimo da Bog tvojoj porodici da snagu – kazao je Rodić.

Zulah Pašić, Mahirov kolega iz uniformisane policije, kazao je kako se nisu mogli okupiti tragičnijim povodom.

– Ispraćamo na onaj svijet čovjeka, prijatelja, policajca, koji se nikada nije libio da opravda uniformu koju nosi i pečat pravde za koju se bori. Ispraćamo časnog čovjeka, iskrenog patriotu. Niko od nas ne može sebi predočiti da je naš Mahir gnusno ubijen dok je obavljao dužnost u objektu Suhodol. Može li se porodici olakšati riječima, brigom i suosjećanjem? Znamo da ne može. Mi ćemo uvijek biti tu umjesto Mahira – kazao je Pašić, objavio je Faktor.