Komesar Halilović otkrio detalje lociranja i ubistva Edina Gačića: U akciju se krenulo nakon što je OSA dostavila informaciju

300
Foto: Faktor

U Vladi Kantona Sarajevo je održana vanredna konferencija za medije povodom akcije Jedinice za podršku MUP-a Kantona Sarajevo tokom koje je lociran i ubijen Edin Gačić, višestruki ubica za kojim su policijske agencije tragale nakon ubistva Sauda Sultanića u Podorašcu kraj Konjica, a zatim i službenika FUP-a Mahira Begića u subotu, 9. februara kraj objekta FUP-a u Suhodolu kraj Tarčina.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto se zahvalio svim policijskim službenicima koji su učestvovali u akciji, ali i građanima Kantona Sarajevo koji su, kako je kazao, zadržali mirnoću u periodu u kojem je trajala potraga.

Govoreći o nagradi o 50.000 KM, koja je obećana onome ko ponudi informaciju koja bi dovela do lociranja Gačića, Forto je pojasnio da će Vlada Kantona Sarajevo razmotriti da li će i kome će dodijeliti ta sredstva.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica je potvrdio da Edin Gačić nije sigurnosna prijetnja po građane.

– Presretan sam zbog toga – poručio je Katica.

Katica se zahvalio službenicima policijskih agencija i OSA-e koji su učestvovali u potrazi.

– Ovo je najmasovnija potraga. Ja ne pamtim ovakvu. Ona je urodila plodom jer smo na neki način zaboravili na nadležnosti koje imamo. Presretan sam što smo s tim završili – dodao je Katica.

Policijski komesar Kantona Sarajevo Mevludin Halilović je istaknuo da je OSA u ponedjeljak navečer dostavila informaciju koja je rezultirala sačinjavanjem plana.

– U jutarnjim satima se krenulo u realizaciju tog plana. Više policijskih agencija je krenulo u pregled i pretres šireg lokaliteta na prostoru između Hadžića i Kiseljaka. U poslijepodnevnim satima su policajci došli do relevantnog traga koji je na kraju doveo do izvršioca ovog krivičnog djela. Lice nije htjelo da se preda na poziv i došlo je do upotrebe vatrenog oružja. Tom prilikom je navedeno lice lišeno života. U razmjeni vatre je lakše povrijeđen policajac. Radi se o okrznuću. Povreda zbrinuta – kazao je Halilović, objavio je Faktor.