Komšić osudio napad ispred sinagoge u njemačkom Halleu

12

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić oštro je osudio napad koji se dogodio ispred sinagoge u njemačkom gradu Halleu, a u kojem su poginule dvije osobe. 

„Naojštrije osuđujem ovaj krajnje brutalan čin, koji se dogodio tokom obilježavanja jevrejskog praznika Jom kipur. Nadam se da će svi učesnici i organizatori ovog nedjela ubrzo biti privedeni i najoštrije kažnjeni. Nažalost, ekstremne idologije nikada ne miruju i u posljednje vrijeme susrećemo se sa sve radikalnijim nedjelima. Sve je više neprijateljskih stavova pojedinaca u obliku vjerske, nacionalne, socijalne ili rasne diskriminacije.

Više nego ikada moramo biti odlučni u borbi protiv antisemitizma u Evropi i svijetu, borbi protiv rasizma, fašizma i svih oblika ekstremnih ideologija koje prijete civilizacijskim vrijednostima. Porodicama nevinih žrtava upućujem iskrene izraze saučešća, a povrijeđenima želim uspješan i brz oporavak, uime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, građana Bosne i Hercegovine i u svoje lično ime“, navodi se u saopćenju Predsjedništva BiH.