Komšić: Prsti Zagreba i Beograda su upleteni ovdje od 1992.

100

Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte je komentarišući izjavu Kolinde Grabar-Kitarović, hrvatske predsjednice da je BiH poseban slučaj rekao da su prsti Zagreba i Beograda upleteni u BiH od ’92. Podsjetio je da Bakir Izetbegović ne može podnijeti tužbu zbog početka izgradnje Pelješkog mosta bez postizanja konsenzusa u Predsjedništvu BiH.

“Zar svakome ko je dobronamjeran nije dosta nipodištavanja BiH i njenih ljudi. Uvijek smo mi neki slučaj. Uvijek se nama podmeće da se kroz političke satelite bavimo sobom. Kolinda može tako puno učiniti da BiH ne bude slučaj. Što se prema BiH ne ponašaju kao što se ponašaju prema drugim susjednim državama? Što se tako ne ponašaju prema Mađarskoj i Sloveniji? Prsti Zagreba i Beograda su ovdje upleteni od 1992. godine – nekada kroz tenkove i topove, nekada kroz ekonomske uticaje, itd.”, rekao je Komšić.

Osvrnuo se na početak izgradnje Pelješkog mosta. Naglasio je da Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, ne može podnijeti tužbu zbog početka izgradnje mosta ako članovi Predsjedništva BiH ne postignu konsenzus da se to učini.

“Pitanje mosta nije jednostavno. Ima puno veze s morskom grnaicom. Problem je što imate političke snage koje zastupaju interese BiH. To je slučaj u Predsjendištvu BiH i Vijeću ministara BiH. Formalno-pravno Bakir Izetbegović ne može podniejti tužbu jer mu treba konsenzus u Predsjedništvu BiH za to. U tome je problem i to nije nova činjenica. Imate ministre koji štite interese drugih država, to nije ništa novo”, istakao je on.

Komšić smatra da BiH nije adekvatno reagovala po pitanju Pelejškog mosta. Ispričao je da je prilikom posjete BiH Ive Sanadera kao premijera Hrvatske njemu rečeno da će BiH podnijeti tužbu ako počne gradnja mosta, te da je Sanader ljutito reagovao na tu konstataciju. Objasnio je da BiH ima mogućnost, ako se postigne konsenzus, da Hrvatsku tuži pred Sudom za pravo mora u Hamburgu.

Ukazao je koga smatra odgovornim po ovom pitanju:

“Zna se ko je nadležan. Tehničko-operativni i djelimično politički je odogovorno Ministarstvo prometa i komunikacija BiH. Ministar Ismir Jusko je odgovoran što nema čvršći stav, to je moje mišljenje. Odgovornost je i na Vijeću ministara BiH odnosno predsjedavajućem Vijeću ministara BiH”, kazao je i dodao da se BiH može obratiti Evropskoj komisiji kao sufinansijeru izgradnje mosta.

Dotakao se i svog aktiviteta u vezi Pelješkog mosta rekavši da je u jednom trenutku postignut konsenzus.

“Uspio sam u jednom trenutku sa gospodinom Nebojšom Radmanovićem i Harisom Silajdžićem postići konsenzus. Silajdžića smo zamolili da njegov savjetnik Damir Arnaut, koji odlično poznaje ovu materiju, bude zajednički zastupnik Predsjendištva BiH u slučaju Pelješkog mosta”, istakao je i kao razlog za to naveo to što je tadašnji sastav Predsjedništva BiH postigao konsenzus u vezi granice kod Kostajnice.

Također je podsjetio da je Hrvatska najviše bila spremna da se spor u vezi mosta riješi arbitražom.

Na upit Zvonke Komšića, novinara N1 televizije da li je mogao učiniti više kao član Predsjedništva BiH u dva navrata, odgovorio je:

“Uradili smo sve što smo mogli uraditi prezimenjače. Uradio sam sve što sam mogao uraditi, vjerovali ili ne”.

Tvrdi da Amir Ibrović, njegov nekadašnji savjetnik nije imenovan zbog stranačke pripadnosti ili dogovora sa SDA, SBB-om i HDZ-om BiH za člana Komisije za vrijednosne papire, već zbog toga što je bio najbolji na konkursu i dodao je:

“Ne znam da li se bavio ekonomijom i tržišnim kapitalom. On je pravnik. Bavi se privatnim biznisom. Da li bi bilo etički da svakoga koga znam ostavim bez posla?”.

Govoreći o Demokratskoj fronti, komentarisao je odlazak Suzane Galić Franjke, zastupnice Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i nositeljice liste ove političke stranke u Kantonu 10 za ovogdišnje Opšte izbore u Blajburg. Komšić je rekao da joj ne zamjera na tome, već da joj samo zamjera što je to učinila o državnom trošku. Dešavanja u Blajburgu s kraja Drugog svjetskog rata je okarakterisao kao “zločinom nad onima koji su se predali”.

Mišljenja je da Demokratska fronta nije napravila niti jedan krivi politčki potez, ali da jeste on napravio greške u vezi “pojedinih ljudi”.

Ocijenio je začuđujućom izjavu Maje Gasal-Vražalica, zastupnice Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta BiH da odluke u ovoj političkoj stranci donosi nekolicina ljudi.

“Nazovite ljude iz Predsjedništva Demokratske fronte i pitajte njih da li je to tako”, rekao je.

Komšić je istakao da je Gasal-Vražalici ponuđeno da bude na izbornoj listi Demokratske fronte za Opšte izbore, ali “da joj je malo bilo”.

Nije želio komentarisati tvrdnju Damira Bećirovića, zatupnika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta BiH da iz ove političke stranke odlazi “masa dobrih ljudi, a da dolaze budale i varalice”.

Obrazložio je razloge zašto kao zatupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH nije uputio nijedno pitanje i inicijativu. Neki od razloga su bili ti što nije bio spreman na vrstu komunikacije u Parlamentu BiH i što je bio svjestan da njegove inicijative neće biti realizovane, kazao je.

“Moj politički angažman se samo dijelom odnosi na Parlament BiH. Druga stvar je način na koji se komunicira u Parlamentu BiH – to je nešto u što ja ne mogu ući. Ne mogu na taj način komunicirati. Ne mogu se natjecati ko će koga sočnije uvrijediti”, kazao je i dodao:

“Haj’te molim vas nađite nekoga koga sam uvrijedio. Jesam primao platu od 5.500 maraka kao parlamentarac. Komšiću (obraća se Zvonki Komšiću), ako očekujete da podnosim inicijativu za koju znam da ništa neće biti od nje i da koristim kamere i da grabim vrijeme, s pogrešnim čovjekom razgovarate. Ja tako ne funkcionišem”.

Na konstataciju da Demokratska fronta u USK koalicira s SDA u vlasti, odogovorio je:

“Imate tri ili četiri SDA u USK. To morate znati, pobogu ste. Vi ste novinar”.

Na kraju razgovora je rekao da nije ubjeđen, već da vjeruje u pobjedu kao kandidat za člana Predsjedništva BiH.