Konaković i Bešlić potpisali Kolektivni ugovor: Radnicima u srednjim školama u KS veće plate

169
Foto: Index.ba

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Faruk Bešlić potpisali su danas Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo i Sporazum o osnovici za plaće. Ovim ugovorom došlo je do korekcija određenih prava uposlenih u obrazovanju te je na ovaj način Vlada KS nastojala adekvatno uzvratiti prosvjetnim radnicima za njihov odgovoran posao koji svakodnevno rade.

“Ovo je još jedan korak u nizu koji će omogućiti dodatno poboljšanje uvjeta rada zaposlenih u obrazovanju. Njihova osnovica sad iznosi 290, i od dolaska ove Vlade povećana je za oko sedam posto”, istakao je Konaković.

Foto: Index.ba

Predsjednik Bešlić je naglasio kako je s ovom vladom ostvario najbolji socijalni dijalog, posmatrajući svoj tridesetogodišnji sindikalni rad, posebno jer je premijer ispunio obećanje koje je dao na početku svog mandata, a to je da će obrazovanje biti njihov prioritet.

“Ovim kolektivnim ugovorom definisano je da će nastavnici koji rade u centrima za djecu s posebnim potrebama od sada na plaću, umjesto dosadašnjih pet, imati povećanje plaće od deset posto. Nastavnici koji rade s ovom djecom, a koja su integrisana u razredima imat će također dodatak na plaću, jer je to vrlo odgovoran i zahtjevan posao”, pojasnio je Bešlić.

Foto: Index.ba

Profesori koji su dosegli najveći stepen obrazovanja, odnosno oni najkvalitetniji imat će također povećanje plate sa pet na deset posto. Uvedena je i još jedna vrsta stimulacije određenih profesora, o čemu će odlučivati direktori i predsjednik Sindikata.

“Htjeli smo ovim sporazumom da zaštitimo naše radnike koji će od sada imati zagarantovanu osnovicu od 290, što je povećanje plaće za oko 20 KM. Važit će do kraja septembra 2019. godine”, poručio je Bešlić.

 

Po riječima premijera samo zaposleni u obrazovanju imat će dodatak tokom cijele godine od 2 do 2,5 posto, kao posebnu vrstu stimulacije, za razliku od drugih budžetskih korisnika.

Vezani članci

Nezavisni blok i Narod i pravda potpisali sporazum... Nezavisni blok i Narod i pravda potpisali su danas zajedničku izjavu/sporazum o saradnji i podršci na Opštim izborima 2018. godine. Sporazumom je isk...
Mostarski ljekari jutros ponovo na ulicama, zahtje... Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona stupio je danas ponovo u štrajk. Oni traže poseban kolektivni u...
Izetbegović: Da nema SDA i međunarodne zajednice u... Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović ustvrdio je večeras gostujući u Pressingu na N1 da odlasci dva premijera, gubljenje jedne ...
Pecikoza: Ne znam hoću li glasati za smjenu Konako... Samostalni poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo Fahrudin Pecikoza rekao je da će se krajem marta raspravljati o smjeni premijera Dine Konakovića. Gos...