Konaković i Muzur: Hajmo pokrenut inicijativu!

183

Danas je Elmedin Konaković na svom Facebook profilu objavio da je jučer Zastupnik Naroda i pravde u Parlamentu FBiH Nermin Muzur, inače njegov dobar prijatelj, inicirao donošenja Registra uposlenih u javnom sektoru u FBiH, što je on ranije inicirao u Kantonu Sarajevo.

U aprilu ove godine je objavljen Registar uposlenih u javnim institucijama u Kantonu Sarajevo.
Primarni cilj jednog takvog registra trebalo je biti postizanje većeg stepena transparentnosti i zaštite javnog interesa, kao temelja borbe protiv korupcije i nepotizma, međutim, napravljen je u potpunosti disfunkcionalni registar u kojem su isključivo navedena imena zaposlenika i iznosi njihovih plata.

Ostavljeno je pitanje na koji način objavljanja imena učitelja, profesora, revizora, čuvara, čistača i slično utječe na preveniranje i suzbijanje korupcije? Također, ostavljeno je pitanje i na koji način se pomoću jednom takvog registra može napraviti uvid u to da li neko savjesno ili nesavjesno obavlja svoju dužnost, i da li je u odnosu na svoju produktivnost i efektivnost preplaćen ili potplaćen.

Istovremeno, obzirom da u ovom registru nedostaju iznosi različitih naknada, ovaj registar je i nepotpun, što je dodatni element koji ukazuje na njegovu potpunu disfunkcionalnost i još jednom pokazuje da je primarna funkcija objavljivanja registra čisto politikanstvo u kombinaciji sa ispraznom retorikom.

Apsurdno je i da je Vlada KS dva mjeseca ranije uvela moratorij na zapošljavanje, a zatim samo pet dana nakon uvođenja moratorija zaposlila jednu osobu na neodređeno vrijeme, i to mehaničar koji se doškolovao u Širokom Brijegu. Još apsurdnije je da njegov angažman podrazumijeva pripremanje i realizaciju sjednica Vlade KS.
Nakon tog imenovanja, dobili smo apsurdne odluke Vlade KS o osmom martu, koje je javnost morala ispravljati.

Međutim, da apsurdima nema kraja, potvrdila je Konakovićeva stranka Narod i pravda. Naime, zastupnik Nermin Muzur je podnio inicijativu Predstavničkom domu Parlamenta FBiH za izradu istog ovakvog registra uposlenih u javnom sektoru na nivou Federacije.

Nema sumnje da bi poput registra u Kantonu Sarajevo, registar na nivou Federacije zasigurno bio u potpunosti disfunkcionalan i njegova jedina svrha bi bila unošenje razdora među obične ljude koji bi umjesto svojih svakodnevnih poslova vrijeme posvetili raspravi o platama svojih kolega i porođenju plata komšije, njegove supruge i ostalih članova porodice. Zbog toga se ponovo postavlja pitanje, da li bi taj registar imao ikakvu stvarnu svrhu osim ubiranja jeftinih političkih poena i isprazne retorike?

Međutim, jedno je sigurno:
Nečemu takvom, kao i registru u KS, najviše bi se radovali lopovi, provalnici i kriminalci, jer onda ne bi bilo potrebe da riskiraju u koji stan i kuću trebaju provaliti, nego bi jasno znali kolika su primanja svih članova nekog domaćinstva.

(Index.ba)