Konaković nije htio smijeniti Ljevak dok nije završila zadaću praćenja parade uživo

497

Iz Naroda i Pravde poručili su kako i dalje insistiraju na smjeni vršioca dužnosti direktorice TVSA (Kristine Ljevak) jer je smatraju odgovornom za emitiranje spornog filma „Tužilac, branilac, otac i sin“. Film je emitiran na Dan genocida u Srebrenici, a iz ove stranke ranije su poručili kako odgovorni za takav propust moraju biti sankcionirani, stoji u saopćenju NiP-a od utorka, 10. septembra.

Zahtjev za smjenu dolazi 60 dana od emitovanja filma, a 50 od kada je javnost u BiH počela reagovati na njega. Oštro su negodovali istraživači ratnih zločina, intelektualci, mediji, nevladine organizacije, boračka udruženja, udruženja žrtava, čak je i Islamska zajednica u BiH prekinula saradnju sa TVSA i zbog prikazivanja filma i zbog pokušaja direktorice Ljevak da ih prikaže kao one koji su suglasni sa sadržajem filma. I majke Srebrenice i Udruženje žrtava i svjedoka genocida su oštro kritikovali emitovanje filma, ali je Ljevak njihov zahtjev za izvinjenjem ignorisala.

Iako ima upravljačke mehanizme, u kojima su i članovi NiP-a, Vlada Kantona Sarajevo nije učinila ništa na sankciji, a posebno smjeni Ljevak. Da su to mogli, da su te poluge efektivne i brzo operativne, pokazuje odluka Nadzornog odbora TVSA o smjeni Programskog savjeta na čijem čelu je bio prof. dr. Sanjin Kodrić. NO je početkom augusta izvršio ovu smjenu jer je Savjet mjesec prije kritikovao emitiranje filma i za to prozvao Ljevak. Onako kako su kaznili ovo savjetodavno tijelo i Kodrića, tako je i NO mogao davno smijeniti Ljevak zbog neviđene uvrede žrtvama agresije i genocida.

Nužno je objasniti zašto je Narod i pravda sada pozvao na smjenu. Stranka na čijem čelu je Elmedin Konaković nije htjela eliminisati Ljevak jer je ona dovedena na tu poziciju da bi preobratila TVSA i dala medijsku podršku plasiranju novog političko-ideološkog obrasca. To je realizirano minimaliziranjem i ukidanjem patriotskih sadržaja, zatim pozicioniranjem u upravljačke strukture pripadnika i aktivista LGBT pokreta, a kao krunski dio njene misije je bilo nametanje gledateljima praćenja parade Ima izać’ kroz tematske emisije i prenos uživo. Uništavanje kapaciteta i imidža medija po mjeri historije i želje i navika naroda, najveći je “uspjeh” izaslanice Levak. Tek kada je sve ovo realizirala, sada, skoro dva mjeseca nakon, NiP traži njenu smjenu.

Konaković i njegova stranka nisu ni smjeli niti htjeli ukloniti Ljevak jer bi je tako zaustavili u njenom zadatku. Time bi se zamjerili koalicionim partnerima i ambasadama. Identično je i sa Konakovićevim kritikovanjem skupa Ima izać’. Tek kada je on završen i kada su ispunili zahtjev nadređenih, onda dolazi providno kritikovanje. Shvativši da je iznevjerio povjerenje značajnog broja glasača, prvi čovjek NiP-a bi sada da im kaže da on nije suodgovoran za povorku protiv koje je 85 posto građana Sarajeva. To dodatno stvara sumnju u stvarne razloge smjene komesara policije KS Mevludina Halilovića i po hitnom postupku usvajanja izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima KS. Nove strukture, od ministra Admira Katice, do komesara policije, ne samo da su svesrdno pomogle održavanje parade, već su i naređivali privođenje onih koji su se bunili protiv nje. Privedeni Mujo Aganović, ratni vojni invalid, osoba u invalidskim kolicima, ilustracija je sistema kojeg je uspostavila nova vlast u KS i njeni inozemni „partneri“.

Da li vlast u KS poprima obrise totalitarizma neizbježno je pitanje ako se svemu ovome doda da je TVSA sate programa posvetila paradi a nije ni slovom izvijestila o staljinističkom privođenju veterana otpora Aganovića.

Narod i pravda ima najviše udjela u novoj vlasti i ona ne bi mogla provoditi svoje ideološko iživljavanje i borbu protiv većine stanovnika Sarajeva bez podrške ove stranke. NiP je dominantna snaga aktuelnog režima u KS. Cigla bez koje bi se Vlada srušila. Održavanje Povorke ponosa i njeno prenošenje uživo na TVSA uz prateći program i javljanja uživo, zabrana izvještavanja o privođenju Aganovića kao ni emitiranje velikosrpskog filma na ovom mediju, ne bi Sarajevo nikada doživjelo da su se usprotivili Konaković i njegovi kadrovi, postavljeni od Vlade do upravljačkih struktura na TVSA.

(Index.ba)