Konaković obavijestio Izetbegovića da napušta SDA, hoće li ostati na premijerskoj funkciji

903

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković definitivno napušta SDA. Ovu informaciju već je saopštio predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću sa kojim je jučer razgovarao, te najavio da će u petak 9. februara to javno obznaniti i na pres konferenciji, saznaje Index.ba.

Prošle sedmice Konaković je napustio sjednicu Izvršnog odbora Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, te podnio neopozive ostavke na stranačke funkcije.

Prije nekoliko dana, govoreći na obilježavanju 10. godišnjice A-SDA između ostalog je rekao:

-Ovu godinu nastavit ćemo zajedno. Mnoge zanima kako. Po meni to nije bitno. Možda kroz iste partije, blokove, nezavisne liste…, rekao je Konaković.

Index je već pisao da Konaković odluku o neopozivim ostavkama i napuštanju SDA nije donio preko noći, već da se radi o dobro razrađenom scenariju.

Premijer koji za svoga 3,5 godine dugog mandata nije riješio nijedan gorući problem (GRAS, ViK, zagađenje zraka…) svu će krivicu, sudeći prema njegovim izjavama posljednjih mjeseci, a posebno proteklih desetak dana, svaljivati na “imaginarne centre moći u SDA koji su mu vezali ruke da radi svoj posao”. Sam je već detektirao “neprijatelja”, a to je Općinska organizacija SDA Novi Grad.

Izjavom na skupu A-SDA, koja je bila političko koketiranje sa porukom drugim političkim opcijama “ko da najbolju ponudu” najavio je ono o čemu smo već pisali- pravljenje nezavisne liste na kojoj bi se trebali naći između ostalih Kemal Ademović, Elvedin Okerić, Nermin Muzur, Amor Mašović, Amar Dovadžija, te moguće je i Mirza Čelik.

Scenarij1: Ukoliko nakon napuštanja SDA, ova stranka, tačnije Izetbegović kao najodgovorniji ostane pri tome da Konaković i dalje bude premijer Kantona, to će značiti da je ipak sve dogovoreno sa najužim vrhom stranke i predsjednikom, kako smo već i pisali.

Nazovi “nezavisna lista” koju bi on predvodio, bila bi u tom slučaju potencijalni “koalicioni partner” sa budućim zastupnicima SDA u Skupštini KS, jer prema trenutnom raspoloženju i stanju na terenu zaključeno je da ova stranka neće moći ostvariti dobar rezultat u Kantonu koji bi garantovao ulazak u vlast nakon oktobarskih izbora.

Scenarij 2:Izetbegović traži Konakovićevu ostavku na premijersku funkciju ili to čine zastupnici na Skupštini. Konaković sa svojom nezavisnom listom sklapa predizborni ali i postizborni koalicioni dogovor sa Nezavisnim blokom Senada Šepića, a moguće je i sa SBB-om.

Ovaj scenarij moguć je samo ukoliko je Konaković izgubio podršku koju ima od profesorice Sebije Izetbegović. Nije tajna da ga od imenovanja na premijersku poziciju, kada je rekla da je “mali dobar i simpatičan”, podržava maksimalno.

A njena se u SDA itekako pika i o svemu je uvijek informisana. O svemu što se događa na sjednicama KO SDA Sarajevo ili bilo kog drugog stranačkog organa, uredno je uživo preko vibera izvještava član Predsjedništva SDA i ministar FMUP-a Aljoša Čampara. O prijateljstvu Čampare i profesorice Izetbegović dovoljno govore sve fotografije sa stranačkih skupova, na kojima se vidi da se ne odvaja od nje.

(Edina Latif)