Koronavirus: Dizanje panike fotografijom iz 2013. godine

658

Ono sa čime se veliki broj zemalja suočava svakodnevno, a među njima Bosna i Hercegovina je veliki broj dezinformacija i namjerno dizanje panike.

Dezinformacije postoje oduvijek, a pojava alternativnih medija, poput web portala i društvenih mreža, je doprinijela tome da se lakše plasiraju. Njihova pogubnost najviše dolazi do izražaja kada su vanredne situacije u pitanju, poput svjetski aktuelne o pandemiji  koronavirus.

Podsjetimo se najpoznatijeg slučaja širenja masovne panike izazvane radio – dramom u režiji Orsona Wellsa pod nazivom “Rat svjetova” koja je emitovana 1938. godine u Americi. Radio – drama nije imala za cilj obmanu, međutim kako su slušatelji sa zakašnjenjem počeli pratiti program čuli su da se program vanredno obustavlja zbog invazije vanzemaljaca, u šta su povjerovali. Zavladala je kolektivna histerija među stanovništvom, pojedini su čak zvali policiju da prijave da su vidjeli nekog Marsovca.

Sličnih primjera o moći medija da upravlja percepcijom auditorija ima napretek. Svjesni toga, a željni klikova, pojedini mediji namjerno plasiraju lažne vijesti s ciljem da probude strah kod publike, koja će biti prikovana uz svoje ekrane čekajući šta će se naredno dogoditi.

Prethodnih dana su neki mediji, kao i pojedinci na društvenim mrežama, dijelili sliku navodno umrlih od koronavirusa u Italiji.

Činjenica je da Italija bilježi sve veći broj smrtnih slučajeva od koronavirusa, međutim slika koju mnogi objavljuju nije vjerodostojna. Spomenuta slika nastala je 2013. godine kada se brod koji je krenuo iz Libije potopio kod italijanskog otoka Lampeduse. Tada je život izgubilo preko 300 migranata.

Pažljivo birajte šta gledate, čitate i ko je izvor informacija kojem vjerujete. Koronavirus jeste opasan, ali je “koronastrah” opasniji. A neki ga iz njima znanih razloga namjerno šire.

(Index.ba)