VIDEO Košarkaši BiH poraženi od Rusije, kobna treća četvrtina

128
FIBA

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u Permu od Rusije 70:53 u utakmici četvrtog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. u Kini.

Nakon izjednačenog prvog poluvremena, kobna je za izabranike Duška Vujoševića bila treća četvrtina u kojoj su ubacili svega šest, a primili 21 poen. Na semaforu je pisalo 57:38 i povratka u meč za BiH više nije bilo.

Utjeha BiH je poraz Belgije u Francuskoj 49:64, čime su Belgijanci ostali zakovani za dno grupe E.

Odlično prvo poluvrijeme

BiH je kontrolisala utakmicu tokom prve četvrtine koju je dobila rezultatom 16:15. Miralem Halilović je u ovom periodu ubacio 6 poena, uz tri skoka, ali je i upao u probleme zbog tri lične greške zbog čega je do kraja presjedio prvo poluvrijeme.

FIBA

Igrači Duška Vujoševića nastavili su u istom ritmu i u drugoj četvrtini, prednost je uglavnom bila na strani Zmajeva, no u 16. minuti Rusi serijom 9:0 dolaze do 31:26. Nalet domaćina prekidaju Andrija Stipanović i Emir Sulejmanović koji vežu pet poena za 31:31 u 18. minuti.

Poluvrijeme, u kojem je najefikasniji igrč BiH bio Džanan Musa sa 11 koševa, okončano je rezultatom 36:32 za Rusiju. Aktivan rezultat za nastavak, ali…

FIBA
FIBA

Napadačke muke

Krucijalnu prednost domaći su ostvarli početkom drugog poluvremena. Serijom od 7:2 po prvi put bježe na opipljivih 9 razlike (43:34), a napadačke muke Zmajeva nastavljene su do kroz cijelu treću četvrtinu u kojoj su ubacili samo dva poena iz igre.

Kritičnih deset minuta BiH Rusi su znalački iskoristili i nošeni atomsferom pune dvorane ostvarili nedostižnih 19 razlike (57:38).

Tračak nade BiH vratio je Musa koji sredinom posljednjeg perioda sa  osam uzastopnih koševa smanjuje rezultat na 59:48, no osim razigranog 17-godišnjaka u sastavu više nije bilo raspoloženih igrača sa neizvjesnu završnicu.

Musa je bio najefikasniji igrač na utakmici sa 26 poena i bio jedini dvocifeeni igrač u sastavu BiH, dok se kod Rusa istakao Fridzon sa  16 koševa.

BiH sada u grupi E ima omjer od dvije pobjede i dva poraza, kao i Rusi. Vodeća je Francuska sa 4:0 koja je praktično osigurala dodatne kvalifikacije, dok su Belgijanci na začelju tabele bez pobjede.

Kvalifikacije se nastavljaju na ljeto. BiH će 29. juna ugostiti Francusku, a Belgija Rusiju, dok u posljednjem meču 2. jula gostujemo u Belgiji, a Rusija dočekuje Francusku.

FIBA

U dodatne kvalifikacije, gdje će biti formirane četiri grupe po šest reprezentacija, plasirat će se tri prvoplasirane ekipe. Na SP će ići po tri najbolje selekcije iz svake od novoformiranih grupa.

M. I.