Kosovski privrednici podržavaju uvođenje taksi na proizvode iz Srbije i BiH

26

Privredna komora Kosova i Klub proizvođača Kosova podržavaju jučerašnju odluku Vlade Kosova da se za sve proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine uvede porez od 10 posto, javlja Anadolu Agency (AA).

Čelnici Privredne komore Kosova i Kluba proizvođača Kosova, Berat Rukiqi i Astrit Panxha, prilikom potpisivanja sporazuma o saradnji za povećanje izvoza i jačanje ekonomskih zona, izjavili su da podržavaju odluku Vlade Kosova o uvođenju uvoznih tarifa od 10 posto na sve proizvode iz Srbije i BiH, jer smatraju da je to u interesu Kosova.

Rukiqi je povodom oštre reakcije Brisela, koji traži povlačenje te odluke jer se njome krši sporazum CEFTA, naveo da se Kosovo stalno suočava sa netarifnim barijerama. On je kazao da, naprimer, Kosovo gubi 30 miliona eura samo zbog neprimene sporazuma o energetici između Kosova i Srbije, te da slobodna trgovina koju propagira CEFTA nema smisla ako nema obostrane trgovine.

“Ako se pogledaju okolna tržišta, svugde smo se susretali sa tim netarifnim barijerama. I nikada Brisel, ni druge instance, nisu snažno reagovale na ugrožavanje ravnopravnosti korišćenja tog sporazuma, CEFTA. Ponašanje Evropske komsije i Brisela u odnosu na međunarodne sporazume treba da se promeni, da se svi tretiraju i da se pritisak izvrši na sve, a ne samo u slučajevima kada mi donosemo određene odluke”, kazao je Rukiqi.

Panxha smatra da je odluka Vlade o uvođenju tarifa bila potrebna, jer je na Kosovu često bilo proizvoda iz BiH i Srbije koji su se prodavali ispod proizvodne cene.

“Jedan blok iz Srbije na kosovskom tržištu se prodaje jeftinije nego u Srbiji. Mleko iz BiH na Kosovu se prodaje jeftinije nego u BiH. To je drastično kršenje CEFTA sporazuma i zato je to prava odluka Vlade prema ovim dvema državama. Najveća ironija je kada mi tražimo objašnjenje za to od Srbije i BiH, mi ne dobijemo odgovor jer oni nemaju zvaničnu komunikaciju sa našom državom jer nas ne priznaju kao državu”, istakao je Panxha.

Vezani članci

Blazersi trijumfovali, Nurkić opet sjajan Portland Trail Blazersi su stigli do novog trijumfa, ukupno 28. Ovaj put pobijedili su New Orleans Pelicanse rezultatom 112:128. kada su postigli čak...
Zbog niskih temperatura kolovozi mjestimično zaleđ... Zbog niskih temperatura ovoga jutra kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi. Ugaženog snijega ili leda ima na dionicama u višim planinskim predjeli...
Vremenska prognoza za danas Jutros je u našoj zemlji bilo oblačno vrijeme. U Bosni sa mjestimično slabim snijegom, a u Hercegovini bez padavina. Temperature zraka u 07 sati: Bje...
Rijaset IZ u BiH osudio zlonamjernu kampanju koja ... Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana je prva redovna sjednica novoimenovanog Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercego...