Kosovski specijalci uhapsili petero Srba: “Ako do večeras sve ne pustite, dijaloga neće biti dugo vremena”

102
Marko Đurić

Kosovska policija upala jutros u dva srbijsnaksa sela u kosovskom pomoravlju, kod Gnjilana i uhapsila petero Srba, prenose srbijanski mediji.

Kako se navodi u saopštenju kosovske policije, akcija je sprovedena na nekoliko lokacija, a svi privedeni uhapšeni su zbog djelatnosti protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Kosova, prenosi B92.

“Policija Kosova preko ovog službenog saopštenja, u cilju pravednog informisanja javnog mnijenja demantuje neke srpske medije/portale koji izjavljuju da se sprovodi policijska operacija protiv bivših pripadnika Kosovskih snaga bezbjednosti i objašnjavamo da su to samo neki navodi ili spekulacije pomenutih medija”, navodi se u saopštenju.

Kosovska policija je navela da garantuje svim građanima da se njene aktivnosti zasnivaju na Ustavu i zakonima i najavila da će operacija biti nastavljena u koordinaciji sa pravosuđem.

Prema navodima beogradskih medija pripadnici specijalnih snaga kosovske policije ušli su rano jutros u prostorije Kulturno-prosvetnog centra “Božidar Mitrović Šandor” u Šilovu. Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za RTS da u akciji policije u Kosovskom pomoravlju ima uhapšenih, ne precizirajući druge detalje.

Kako prenosi RTS, srpski izvori u Pomoravlju prenijeli su da su u jutrošnjoj akciji privedeni načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Radovan Stojković i direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Gnjilanu Jovan Denić, što je prenio Blic.

Stojkovića i Denića pripadnici policije prethodno su ispitivali u prostorijama Kulturno-prosvetnog centra “Božidar Mitrović Šandor” u Šilovu. Kako navode mediji, priveden je i Nenad Stojanović (1974), po zanimanju automehaničar, zaposlen pri Vojsci Srbije u Vranju.

Akcija je počela rano jutros kada su pripadnici specijalne policije blokirali kuće načelnika okruga i direktora službe za zapošljavanje u Gornjem Kuscu i počele pretres, prenijeli su očevici reporteru RTS-a.

Osim u njihove kuće, naoružana policija je sa džipovima opkolila, a zatim i pretresla pojedine ustanove, odnosno prostorije u kojima se nalaze kancelarije službe za zapošljavanje i načelnika okruga u mjestu Šilovo.

Dijaloga neće biti

Ako petorica uhapšenih u opštini Gnjilane do večeras ne budu oslobođeni, dijaloga neće biti za dugo vremena, poručio direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

On je istakao da je to i poruka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i da su predstavnici Evropske unije već obaviješteni o tome, ali da još nema nikakvog odgovora.

Đurić je, na vanrednoj konferenciji za novinare, rekao da je kosovska policija uhapsila u opštini Gnjilane načelnika Kosovsko-pomoravskog okruga Radovana Stojkovića, direktora Filijale NSZ Jovana Denića, kao i Nenada Stojanovića, pripadnika Vojske Srbije, koji živi na KiM, a radi u Vranju.

Takođe, uhapšeni su i braća Aleksandar i Predrag Đođević, jedan aktivni i jedan penzionisani pripadnik MUP.

“Napad je izvršen na brutalan način, po oprobanom scenariju albanskih ekstremista, potpuno suportno svemu što je dogovoreno na posljednjem sastanaku Vučića i Federike Mogerini, kada je jasno i nedvosmisleno dogovoreno da se ovakve stvari neće dešavati, a Albanci preuzeli obavezu da će se prema našim ljudima ophoditi sa poštovanjem, što je prisustvom garantovala i Mogerini”, rekao je Đurić.

Kako je rekao, petorica Srba su uhapšena zbog verbalnog delikta i to u trenutku kada se u Londonu sastaju premijeri regiona, da razgovaraju o miru.

“Jedini njihov grijeh je što su se verbalno suprotstavili formiranju vojske Kosova”, rekao je.

Vezani članci

Albin Kurti upozorava: Podjelom Kosova, Srbija žel... Predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje, Albin Kurti, ocijenio je danas da se ne može postići finalni sporazum sa Srbijom, bez da se razmotre rezultati ...
VIDEO Plaćeni ubica iz Srbije Čaba Der u krvavom ... Holandska policija sumnjiči Čabu Dera (38), koji je 5. januara ove godine u beogradskom naselju Banovo brdo ubio Nebojšu Markovića (37), i za ubistva ...
IZVJEŠTAJ O ZAPADANOM BALKANU Minhenska konferenc... Potpuna evroatlanska integracija Zapadnog Balkana neće se desiti uskoro, što je bila i poruka samita Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana 2018. g...
“Kolinda je obećala Vučiću da više neće kori... Na upit RTL-ove novinarke Damire Gregoret smatra li i dalje da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitaro...