Kovačević o zloupotrebi podataka: Odgovoran je CIK, nisu ispoštovani osnovni principi

31
Foto: N1

Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu podataka Bosne i Hercegovine, za N1 je komentarisao zloupotrebe ličnih podataka građana u izborne svrhe. Naglasio je da je potpuna odgovornost na Centralnoj izbornoj komisiji u spriječavanju zloupotreba i manipulacija koje se odnose na promjenu “biračke opcije”. Zloupotrebe je nazvao “kriminalom”.

Promjenu biračke opcije je Kovačević objasnio kao zahtjev građanina da svoje biračko pravo ostvari izvan mjesta prebivališta odnosno u inostranstvu. Ukazao je da je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine dužna da povjeri da li je to građanin lično učinio odnosno da li je to učinio neko u njegovo ime.

Za N1 je istakao da je Agencija prije šest godina informisala Centralnu izbornu komisiju o osobi bez čije je lične saglasnosti promijenjena biračka opcija, te je dodao:

“Tada smo donijeli rješenje i naložili Centralnoj izbornoj komisiji da su dužni da se u postupku promjene biračke opcije za građane obrađuju autentični lični podaci. Tada smo izbornoj komisiji naložili da su dužni da obezbijede revizijski postupak – da se može vidjeti kada, ko i zbog čega je obrađivao njihove lične podatke. 2013. godine izborna komisija nije bila zadovoljna našim rješenjem. Pokrenula je upravni spor misleći da je upravu. Ali Sud Bosne i Hercegovine je dao za pravo nama rekavši da ono što smo naložili Centralnoj izbornoj komisiji da je zakonito i opravdano”.

Kovačević je za N1 ocijeno da od tada Centralna izborna komisija nije uradila dovoljno po ovom pitanju i da je stanje sada “gore”. Promjenu biračke opcije je opisao sljedećim riječima:

“Za nas je nedvojbeno ovo kriminal. Kriminal onih koji koriste ovu mogućnost, a to ne isključuje kriminal odnosno odgovornost Centralne izborne komisije. Prije par dana Centralna izborna komisija je izjavila da promijenu biračke opcije vrše ljudi sa ulice. Za nas je to nepojmljivo i samim tim neprihvatljivo. To je postupak po zahtjevu građana”.

Tvrdi da je Centralna izborna komisija odgovorna i za “tačnost, autentičnost i integritet biračkog spiska” i da ima ovlaštenje da zahtjevaju podatke od matičnih ureda. Direktor Agencije za zaštitu podataka je napomenuo i ovo:

“Kada je u pitanju promjena biračke opcije, tu nema matičnih ureda, ni IDDEEA-e, ni MUP-ova, tu je Centralna izborna komisija i nadležna i odgovorna. Sve što se dešava ide na njihov račun”.

U razgovoru za N1 je podcrtao kao javni interes da se obezbijede fer i pošteni izbori, a da bi se to desilo “ne smije biti promjene biračke opcije bez volje građanina”. Ponovo se pozvao na slučaj zloupotrebe promjene biračke opcije 2012. godine:

“2012. godine nam u Centralnoj izbornoj komisiji nisu mogli legitimisati lice. Organi gonjenja su procesuirali lica koja su zloupotrijebila kopije. Simbolično su ih kaznili. Glavno i odgovorno lice je kažnjeno sa dvije i po hiljade maraka. Dvoje je kažnjeno sa hiljadu i po maraka. Dakle, to je kriminal”, kazao je.

Na pitanje da li je sada kasno raditi na spriječavanju zloupotreba, odgovorio je:

“To je pitanje za Centralnu izbornu komisiju. Oni su trebali da obezbijede fer i poštene izbore. Da bi izbori bili takvi, onda ni u promijeni biračke opcije ne smije biti manipulacija i zloupotreba. Mi nemamo mandat za to. Centralna izborna komisija nije ispoštovala osnovne principe u obradi podataka – da su ažurni, tačni i da se obrađuju u adekvatnom vremenskom periodu. Mi smo uradili ono što je u našoj nadležnosti, ostalo je kriminal. Organi gonjenja se trebaju pozabaviti time ko mijenja biračke opcije građanima bez njihovog znanja”, rekao je Kovačević za N1.